Hlavní navigace

Chce AMD hodit ručník do ringu? Údajně hledá cesty, jak se zpeněžit

14. 11. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Zdá se, že úsporná a restrukturalizační strategie, kterou AMD oznámilo u příležitosti ohlášení ztráty za třetí čtvrtletí, není jedinou cestou z krize, po které se vedení poohlíží. Dle agentury Reuters se ve firmě údajně zaobírají ještě drastičtějšími kroky, jak zacelit finanční rány. Údajně si k řešení situace najali služby banky JPMorgan Chase & Co., která má zjistit, co by se z firmy dalo takříkajíc zastavit, prodat, nebo jinak zpeněžit.

Tato zpráva pochopitelně vyvolala obavy, že to AMD hodlá zabalit a společnost prodat. Až tak vážná situace nutně být nemusí, stejně dobře může dojít pouze například k prodeji některých částí firmy (dříve firma prodala divize zabývající se digitální televizí a mobilní grafikou) nebo také jejího duševního vlastnictví. Zde by zřejmě mohlo jít především o patenty, a dokonce by je nemuselo být nutné přímo prodat. Teoreticky by na nich AMD mohlo něco utržit i jejich licencováním. Doufejme ovšem, že tato cesta nepovede k obchodnímu modelu založenému na soudních sporech, jako tomu je v případě Rambusu.

Procesory AMD

Získání peněz z patentového portfolia firmy je dle zdrojů Reuters preferovanou variantou, zatímco úplný prodej si AMD nepřeje. Faktem ale je, že právě vstup strategického investora, fúze, nebo podobný krok je jednou z možností, kterou může JPMorgan Chase & Co. doporučit. Je samozřejmě jiná otázka, zda by se vhodný, silný a ochotný investor našel. Rovněž by možná musel znovu vyjednat některé smlouvy o výměně duševního vlastnictví s Intelem, pokud by chtěl pokračovat ve výrobě procesorů typu x86. Z hlediska vlastníků akcií by šlo o poněkud hořký konec, neboť jejich cena je dnes skutečně nízká, pouze kolem 2 USD. Z hlediska lačného kupce je to naopak situace ideální.

Ač nerad si zde musím vzpomenout na nedávno uzavřený prodej MIPS Technologies. Ten na jaře také začal zákulisní informací, že si firma najala služby finanční skupiny (tehdy šlo o Goldman Sachs), aby našla ochotného kupce. Skončilo to realizací dokonce obou scénářů, které jsme zmínili: společnost koupila firma Imagination, zároveň byla ale rozprodána většina patentů, a to ještě v podstatě konkurenční firmě ARM.

Vzhledem k závažnosti tohoto drbu si AMD samo pospíšilo s oficiální reakcí, která sice zprávu nepotvrzuje, ale ani zrovna rezolutně nevyvrací. Posuďte sami: „Představenstvo i vedení AMD věří, že strategie, kterou firma v současnosti usiluje o dlouhodobý růst prostřednictvím využití vysoce diferencovaného technického bohatství firmy, je správnou cestou, jak zhodnotit podíly akcionářů. AMD v tuto chvíli nepracuje aktivně na prodeji firmy nebo signifikantních částí jejího vlastnictví.“ JPMorgan Chase & Co. Pak celou věc komentovat odmítla.

Logo společnosti AMD

Vyjádření na mě působí poměrně vyhýbavě, což ale ještě nemusí znamenat, že si jím firma kryje ústupovou cestu a za pár měsíců obrátí. Jeho jazyk v podstatě odpovídá tomu, jak o své perspektivě firma mluví už delší dobu. V tomto případě bych ovšem uvítal trošku přesvědčivější tón. Obávám se tak, že přinejmenším v nějakém menším měřítku se zřejmě vlastnictví firmy prodávat bude, jelikož restrukturalizační strategie by měla přinést úspory až zhruba za rok a do té doby je třeba ztráty nějak zalátat.

 

KL24

Jak už tomu u akvizičních spekulací bývá, získaly akcie firmy krátkodobě na hodnotě. Dostaly se až na 2,25 USD, ovšem optimismus trval velice krátko, a cena se rychle propadla zpět pod dva dolary. Pro ilustraci, začátkem roku 2006 se pohybovaly nad hranicí 30 USD.

Zdroj: Reuters

Byl pro vás článek přínosný?