Hlavní navigace

Chceme Průzkumníka pro Metro? Správa souborů se možná úplně změní

19. 9. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Microsoft se opravdu velmi snaží, abychom zapomněli na všechno, co víme o počítačích. Mysleli jste si, že to má být komplikovaný nástroj, k jehož ovládnutí bude potřeba několik lekcí od zkušeného uživatele? Tohle možná platilo dosud, avšak s Windows 8 nakukujeme za oponu a opatrně nasáváme esence další éry. Voní a chutná jinak. Metro nemá jen jediný přínos, který má spočívat v dotekovém ovládání. To je fajn a velmi přirozené, takže se nelze divit, že budoucnost středního proudu zřejmě patří jemu.

Kdybychom se ale bavili o ovládání primárně dotekového prostředí, zjistili bychom, že s myší se v něm lze pohybovat rovněž docela elegantně. Zakopaný pes leží v tom, co nám Metro odepírá, nikoli v tom, jak a čím ho můžeme ovládat. Na ovládání si zvyknete, mnohem delší dobu zřejmě bude trvat, než se poperete s tím, že Metro svými principy do praxe převádí to, na co jsme navyklí pro změnu u chytrých mobilních telefonů. To je jeho další přínos a prokletí současně.

 

Chybí nám tu totiž pořádná správa souborů. Otázka zní, zda je to dobře či špatně. Pokusíme si ji dnes zodpovědět. V desktopovém režimu se spoléháme na Průzkumníka, v Metru ale žádný jeho ekvivalent nenajdeme. Systém tento stav očekává. Když stahujete v dotekové edici Internet Exploreru nějaký soubor, umístí se do výchozího cílového adresáře. Když na stránce zahlédnete nějaký pěkný obrázek, který by třeba slušel vaší zamykací obrazovce, bude vám v kontextové nabídce bez přemýšlení nabídnuto uložení do knihovny s obrázky.

Třídění dat nechte na systému

Osmičky se všemožně snaží zabránit vám v tom, abyste si pro svá data sami mohli vybrat adresáře. To je opravdu velký nezvyk, protože dosud jsme byli navyklí si data třídit v komplexních adresářových strukturách. Jenže Osmičky tímto o sobě vypovídají mnohé. Dávají jasně najevo, že Metro necílí na náročné jedince, nadšence a pracanty. Nikoli, toto prostředí je určené běžným uživatelům, ideálně se hodí na konzumaci obsahu. Ano, vím moc dobře, že tohle opakujeme často. Jenže stojí za to si to připomínat při každé příležitosti.

Windows 8, resp. Windows RT, by mohla lehce zůstat mnohými nepochopena. Jistě, jakýsi náznak dotekového Průzkumníka obsahují i tak. Když potřebujete zvolit nějaký soubor, například jej chcete nahrát do SkyDrive skrze webové rozhraní, otevře se jednoduchý a trochu zmatený nástroj na výběr dat. Ten obsahuje především knihovny a další důležité složky, například Stažené soubory. Evidentně by nebyl problém vyrobit nějakého dotekového Průzkumníka. V tomto nástroji ale kromě složek vidíte odkazy na jiné aplikace.

Data totiž můžeme brát přímo z nich, nemusíme tak ručně označovat soubory uložené kdesi na disku. Proč některé mobilní platformy nemůžeme spravovat jinak než přes obslužný software? (Platí to mj. i pro Windows Phone 7.) Telefony by byly úplně zbytečně složité. Stejný proces zjednodušení postihne osobní počítače. Proč si složitě vybírat složky k naplnění daty? Hudební soubory se autonomně uloží do jedné složky, zatímco obrázky zase do vlastní. Systém všechno pěkně roztřídí. Není třeba na soubory sahat přímo.

Aplikace jako vaše prodloužené ruce

V zařízení podobného ražení, kde k datům nemáte přímý přístup, se ale musí nacházet aplikace, které s touto filosofií souhlasí a počítají. Ony tu jsou. Také Metro obsahuje hudební přehrávač, který se vás neptá na to, odkud má hudbu brát, případně kam ji ukládat. Pouze vám v přehledném seznamu ukáže všechny písně, z nichž načetl metadata. Vaše soubory si lebedí ve vyhrazené složce. Kdyby aplikaci doprovázel vestavěný obchod, mohli byste zde muziku nakupovat, bezstarostně a automaticky ji nechat stahovat do počítače a nestarat se o to, kam budou data uložena. Vy byste prostě jen sledovali průběh stahování a posléze skladby v přehrávači rovnou spustili.

Uvidíte je před sebou pouze v rámci hudební aplikace. Jednoduché jako facka. Ani se nemusíte strachovat, jak si písničky zkopírujete na mobil. K přenosu dojde opět tím, že je v srozumitelném grafickém prostředí přesunete do přenosného přehrávače. Vše se tedy děje v rámci nějaké aplikace, nikoli v nástroji pro komplexní správu souborů.

A to není žádná utopie, tento model jistě mnozí znají. Zatímco s Průzkumníkem řada lidí zápasí a neví, odkud a kam má co přesouvat, případně jak to udělat, dedikovaná aplikace jim pomáhá v tom, aby tyto úlohy zvládli. Je snad problém přesunout písničky v rámci iTunes do svého iPhonu? Zvládne to každý.

Proto si myslím, že je dobře, že se pokročilá správa souborů Metru vyhýbá. Microsoft nám (pro zachování kompatibility a usnadnění přechodu) alespoň ponechal Průzkumníka, kterého si v desktopovém režimu užijete dokonce i v jinak ryze dotekových Windows RT. Jakmile bude desktop odstřihnut, máme po Průzkumníku a po správě. Může se ale stát zvrat, Microsoft nám nástroj pro Metro třeba nabídne sám od sebe.

 

Cloudové, nebo lokální úložiště? Bez správy je nám to jedno

Právě Windows RT znamenají mnohem výraznější odklon od desktopu. Proto můžeme tablety a počítače s tímto systémem považovat za mnohem lepší náhled budoucnosti. Windows 8 se stále hodně spoléhají na klasiku známou z minulých let. Je pravda, že ji potřebujeme, nemůžeme přece hned všechno zahodit a začít používat výhradně Metro. Tam, kde něco takového možného je, ale Windows RT nasadit můžeme. A nemyslím si, že byste tohoto rozhodnutí nutně litovali toho.

Chybějící správa souborů, jak ji známe dnes, nám slibuje pohodlnější a snazší práci s počítačem, dveře se konečně otevírají i méně znalým uživatelům, to vše ovšem přichází na úkor svobody. Svoboda sice někomu může chybět, ale přinejmenším Apple nám dokázal, že ji lidé rádi obětují za vyšší komfort. Microsoft se nás léta snažil naučit, abychom data ukládali do logických struktur, připravil nám i speciální složky pro určité typy souborů. Jenže když si někteří vyrábějí hromadu neorganizovaného obsahu na ploše, je něco špatně.

Tento fakt dokládá, že se lidé buď organizací zabývat nechtějí (možná jim v tom brání lenost), nebo jim v tom brání neznalost světa počítačů.

Moderní počítače s Windows RT a Windows 8 tak pro někoho mohou znamenat vysvobození. Metro ocení to každý, kdo si s počítači dosud příliš netykal. Jistě si bude chválit to, že se nemusí o nic starat. Až bude chtít vidět fotky, neotevře Průzkumníka, ale aplikaci pro prohlížení obrázků, která zde vlastně představuje zvláštní verzi správce souborů. Tento koncept vás možná přesvědčí o tom, jak moc je jednoduché v podobných programech využít napojení na cloud a cloudová úložiště.

KL24

Mísí se nám vliv různých úložišť, jejich rozdíl se postupně smazává. Když používáte Fotky pro Metro, je vám jedno, jestli procházíte alba z Facebooku nebo z lokálního disku. Střípky do sebe zapadají.

Bohužel nemůžeme potvrdit, že by Windows 8 byla stoprocentně připravená na budoucnost. Stále se často spoléhají na to, že si otevřeme Průzkumníka a skupinu souborů klasicky někam přesuneme ručně. Rozhodně se ale Microsoft posunul vpřed. Co třeba kdyby se po připojení flash disku obrázky automatiky naimportovaly do příslušné knihovny? Aspoň, že se o to můžete pokusit v příslušné dotekové aplikaci. Než nás Redmondští připraví o desktop úplně, musí na Metru ještě zapracovat.

Byl pro vás článek přínosný?