Hlavní navigace

Chcete mít na počítači se Skylake-X Windows XP? Evga uvedla desku s oficiální podporou

20. 12. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Před nedávnem jsme tu probírali jednu připravovanou desku firmy Evga pro platformu Intel X299 (tedy procesory Skylake-X), a to kvůli jejímu nevídanému systému chlazení s rovnou třemi ventilátory, z toho dvěma 30mm namontovanými na napájecí kaskádě. Nyní jde tento model se jménem Evga X299 Dark na trh a vypadá to, že kuriozity tím u něj nekončí.

Evga totiž mezi výhodami uvádí podporu pro „legacy“ operační systémy a explicitně je zmíněn také Windows XP, kdysi velmi populární, ale dnes již technicky velmi zastaralý. Bude to přes čtyři roky, co Microsoft po více prodlouženích jeho života definitivně utnul podporu včetně bezpečnostních aktualizací a mezitím Windows XP přestala obsluhovat většina webových prohlížečů i další software. Nyní se například zřejmě chystá odstavení podpory v Ffmpegu, mimo jiné proto, že XP nepodporuje mnoho funkcí důležitých pro software využívající vícejádrových procesorů – pro platformu X299 celkem relevantní věc. Nicméně Evga si na Windows XP zakládá. Je možné, že v něm vidí výhodu například taktovači – jednodušší OS by teoreticky měl snáze naběhnout a dávat tak lepší šanci validovat nestabilní přetaktování pro potřeby různých tabulek rekordů.

Problém se staršími Windows na nových platformách je obecně v ovladačích, jelikož zatímco samotný kód musí na procesoru s instrukční sadou x86 běžet (kompatibilita je zatím přes některé náznaky budoucích věcí držena), můžete narazit na nefunkčnost USB nebo nemožnost systém nainstalovat na disk. Evga tento problém řeší integrováním přídavných řadičů, u nichž je kompatibilita zajištěna. S Windows XP tak sice na této desce nebudete moci použít SSD typu NVMe, ale fungují dva porty SATA, vyvedené z řadiče ASMedia ASM1061. Podporují režim 6 Gb/s a ačkoliv asi výkon bude nižší než přímo z čipsetu X299, důležité pro „ikspéčkáře“ je, že tento řadič pod systémem funguje. Hodit se jim asi také bude port PS/2 na zadním panelu, byť je jen jeden.

evga-x299-dark-windows-xp-podporaPodpora Windows XP je u této desky skutečně oficiální, což firma potvrdila webu Tom's Hardware. Měly by tedy být dodávány i ovladače, i když na webu má firma zatím jen downloady pro Windows 10. S žádným jiným modelem platformy X299 asi oficiální podporu tohoto starého operačního systému neuvidíte.

Deska Evga X299 Dark, foto z Twitteru firmy

Extrabuřty pro zámožného nadšence

Evga X299 Dark kromě této speciality nabízí různá další lákadla pro „nadšence“ s hlubokými kapsami. Má například dva porty U.2 pro NVMe SSD, rovnou trojici BIOSů, mezi kterými lze přepínat (takže v nich můžete mít nastavené různé OC profily), možnost deaktivovat sloty PCI Express (kvůli námraze při extrémním OC), externí generátor frekvence BCLK nebo konektory pro měření napětí. Napájecí kaskáda je šestnáctifázová a v socketu LGA 2066 má údajně být použito trojnásobné množství zlata na kontaktech pro snad lepší vodivost.

KL24

Škoda jen, že jsou z nějakého důvodu vyvedené jen čtyři sloty pro paměti DDR4, takže maximum je 64 GB RAM s 16GB moduly. Při instalaci Kaby Lake-X lze osadit jen dva DIMMy (na druhou stranu, tyto procesory jsou dost marginální). Zajímavé mimochodem je i to, že na této základovce zdá se nejsou RGB LED.

Cena je ovšem hodně vysoká, firma za ni požaduje 500 dolarů. Navíc zatím není v úplně běžném prodeji, dostupná je jen z eshopu výrobce, kde si ji nemůže koupit každý, ale jen „elitní členové“ klubu. Pro tento status musíte mít u firmy registrovaný jeden z vybraných (patrně dražších výrobků), nebo dva libovolné za posledních 12 měsíců. Kromě toho jsou však elitními členy také ti, kdo mají na fóru Evgy více jak sto komentářů. Toto omezení ale asi bude jen dočasné. Je pravděpodobné, že firma desku dřív nebo později pustí i do normálního prodeje.

Byl pro vás článek přínosný?