Hlavní navigace

Chcete si postěžovat na stav silnic, MHD nebo parků? Praha na to chystá web a aplikaci

Sdílet

Zdroj: Redakce

Hlavní město do konce února spustí nový projekt Změňte to. Půjde o centrální místo, kde si budou moci občané stěžovat na stav dopravy. Praha spustí responzivní web na adresách zmente.to i zmenteto.cz a k tomu připravuje i aplikace pro Android a iOS.

Do projektu budou zapojeny Technická správa komunikací, Regionální organizátor Pražské integrované dopravy a Dopravní podnik hl. m. Prahy. Tyto tři instituce loni odbavily přes 35 tisíc podnětů a dotazů občanů. Nově budou moci kritiku adresovat na jedno místo.

Všimnete si například nebezpečně uvolněného kanálu v chodníku a budete na něj chtít upozornit. Dnes byste se museli prokousat celou řadou odkazů a webových stránek, než byste si vybrali, kam přesně tuto zprávu poslat. Těžko budete odhadovat, komu přesně kanál patří. To teď skončí. Lidé budou mít možnost odesílat všechny podněty z jednoho místa, ze kterého se rychle dostanou příslušné instituci,“ řekl náměstek primátorky a radní pro dopravu Petr Dolínek.

MMF24

Lidé budou mít možnost lokalizovat problém přímo na mapě, rovnou z mobilního telefonu připojit fotku a s krátkým komentářem během chvíle odeslat,“ vysvětlil Dolínek. „Lidé sami nejlépe znají Prahu, žijí tu a mají ji rádi. Teď jim chci dát jednoduchý nástroj, jak řadu věcí, které je v jejich okolí třeba štvou, vylepšit nebo změnit. Garantuji, že každý dostane odpověď. Havarijní stav se bude řešit okamžitě, v ostatních případech odpovíme nejpozději do 30 dnů.

Podle Dolínka bude na webu i v aplikacích rozcestník, přes který se občané dostanou do sekce týkající se MHD, silnic, městské zeleně a cyklistiky. Lidé budou moci hlásit například chybějící značky, nebezpečné výmoly, vandaly poškozeného městského mobiliáře atd. Příslušné organizace pak zajistí nápravu.