Hlavní navigace

Chcete si zkusit Windows 10 S? Teď můžete získat dokonce i testovací vydání

29. 8. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce
Abyste na svůj počítač dostali edici S, budete muset nejdříve nainstalovat Windows 10 Pro, který bude následně vymazán, aby ustoupil nové edici.

Můžeme polemizovat o tom, jaká budoucnost čeká v květnu představenou edici Windows 10. O smysluplnosti varianty Windows, jež neumožňuje instalovat klasické programy pro Windows, jsme již diskutovali v podcastu. Řeč na toto téma přišla také ve článcích. Také jsme si vyjasnili, jakou pozici zastává v hierarchii edic Windows 10 – jedná se o variantu edice Pro, takže je nadřazena edici Home.

Vývoj této edice proběhl v utajení. To je velký rozdíl oproti běžným edicím Desítek, jejichž vývoj je otevřeně diskutován. Co víc, Microsoft zve zájemce a zájemkyně k testování a snaží se reagovat na jejich podněty. Od samého počátku vývoje může kdokoli stahovat čerstvá sestavení, což je na poměry Microsoftu malá revoluce. Z nějakého důvodu však Windows 10 S připomínal spíše vývoj předchozích generací Windows.

Testování edice S zahájeno

Dobrá zpráva zní, že se Microsoft umoudřil. Od minulého týdne je rovněž edice S dostupná k testování v rámci programu Windows Insider. Zařazení do otevřeného programu, kde dostane Microsoft cennou zpětnou vazbu, oceňuji. Kontroverznímu produktu to může jedině pomoci, aby byl vytvarován tak, aby vůbec někoho zajímal. Je však nutné si pár věcí vyjasnit.

KL24

Průvodce zkontroluje, zda máte na používání edice S nárok Průvodce zkontroluje, zda máte na používání edice S nárok

Vzhledem k hierarchickému zařazení je logické, že na používání edice nemají nárok ti, kdo vlastní licenci edice Home. Váš počítač tedy musí být vybaven Windows 10 Pro či Enterprise. Zřejmě kvůli potížím s aktivací Microsoft neuvolnil instalační obrazy ve formátu ISO. Vlastně si tak stáhnete instalační program, jenž ověří, že na používání produktu máte nárok. Průvodce pak stáhne potřebná data provede instalaci systému.

Ale pozor, přes instalací si zazálohujte svá data. Mělo by jít o pravidlo, ale výzva navíc neuškodí. Instalační program totiž vaše osobní data nemilosrdně vymaže. V této edici ovšem stejně nejsou podporovány klasické programy stažené z internetu, nýbrž jen aplikace z Windows Storu. Pokud si tedy chcete operační systém vyzkoušet na svém počítači, máte možnost. Můžete se také zapojit do testování v rámci programu Windows Insider. Fakticky vás k tomu nic nenutí.

Byl pro vás článek přínosný?