Hlavní navigace

ČHMÚ spustil Agropočasí.cz, předpověď s přesností na kilometr čtvereční

21. 3. 2023

Sdílet

Zdroj: Depositphotos
Portál Agropočasí má umět až 80× vyšší rozlišení předpovědi, a tím i detailnější předpověď až na úroveň jednotlivých katastrů. Určený je hlavně pro zemědělce, kteří tak mohou sledovat vybrané meteorologické prvky přímo na polnostech, na kterých hospodaří.

Tato předpověď využívá síť měřicích stanic ČHMÚ. Zatímco běžné předpovědi platí většinou pro oblast velikosti okresu, zde se autoři zaměřili na menší celky. Portál Agropočasí vytvořil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve spolupráci s Českou zemědělskou univerzitou v Praze a spustil jej dnes ve druhý jarní den. Aplikaci novinářům představili ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU) a ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU).

Předpověď počasí zahrnuje maximální a minimální teploty vzduchu, úhrn srážek, rychlost větru a relativní vlhkost vzduchu. Tyto hodnoty si lze zobrazit na interaktivní mapě. Podle autorů mohou zemědělci aplikaci využívat například pro plánování zakládání porostů, hnojení či sklizňové práce.

Mark Rieder (ředitel ČHMÚ) uvedl, že standardní předpověď poskytovaná ČHMÚ je pro oblast 2,4 × 2,4 km, a pro tuto aplikaci jde o jeden kilometr čtvereční.

Tip: Ve víně je pravda, na vinici je IoT. Jak internet věcí pomáhá vinařům k lepší úrodě

Vybráním příslušného meteorologického prvku a období se zobrazí jeho plošné rozložení na mapě. Přiblížením mapy na zvolený katastr a kliknutím na něj se zobrazí v podobě tabulky kompletní předpověď počasí na 3 dny dopředu. V případě úhrnů srážek nabízí web výhled srážek až na 10 dnů dopředu.

Uživatel webu Agropočasí dále může zpětně hodnotit teplotu vzduchu, teplotu půdy v hloubce 5 a 10 cm, relativní vlhkost vzduchu, úhrn srážek, rychlost větru a délku slunečního svitu. Portál běží na serverech vysoké školy (Česká zemědělská univerzita v Praze) a aktuálně hlásí přetížení.

KL24

Zdroj: Ministerstvo životního prostředí

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.