Hlavní navigace

Chrome 23 vyšel ke stažení. Šetří elektřinu a vysílá signál Do Not Track

7. 11. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Rutinně oznamujeme, že Google po šesti týdnech vydal další Chrome. Třiadvacáté vydání by si mohlo získat přinejmenším aktivisty proti sledování na webu. Personalizované reklamy ani jiný obsah se by nám nepřizpůsobil, kdyby nikdo nezaznamenával fragmenty naší aktivity při surfování. Především díky Mozille nicméně máte možnost vyjádřit svůj nesouhlas, funkci Do Not Track naleznete nejen ve Firefoxu, nyní také ve Chromu.

Tip: Jak se vyhnout sledování na webu? Už i Twitter podporuje Do not track

Stačí přejít do nastavení (hlavní nabídka → Nastavení → Zobrazit rozšířená nastavení → Ochrana soukromí), viz obrázek. Ve výchozím stavu Google předvolbu nezapíná, to by bylo proti vůli W3C a navrhovaného standardu. Jak asi víte, Microsoft si postavil hlavu a uvedenou předvolbu naopak zapíná automaticky.

Do Not Track můžete nyní zapnout i ve Chromu
Do Not Track můžete nyní zapnout i ve Chromu
 

Druhým milníkem pro Chrome 23 je hardwarové akcelerace. Ta dospěla do stádia, kdy přebírá úlohu při dekódování videa. Grafický čip při podobných operacích spotřebuje méně energie než procesor. Současně nabízí vysoký výkon, má tedy rezervu. Google při testování zjistil, že notebook při běhu na akumulátor vydržel o 25 % delší dobu. Slušný výsledek, nemyslíte? Přehrával video v rozlišení 1080p, s 30 snímky za sekundu a kódované v H.264, na přenosném počítači Lenovo T400 s Windows 7.

 

Protože přehrávání videa patří k nejčastějším činnostem běžného uživatele, jde o vítanou novinku. Schválně si sami otestujte, jak moc vám výdrž zvýší funkční hardwarová akcelerace. Dekódování videa grafickou kartou se týká jen Chromu pro Windows.

Google rovněž zjednodušil správu povolení pro konkrétní weby. Když nyní klepnete na ikonu v adresním řádku, uvidíte přesně, co si web může nebo nemůže k vašemu počítači dovolit. Spadá sem geolokace, přístup k mikrofonu, vyskakovací okna nebo dokonce načítání obrázků.

KL24

Správa povolení webu je dostupnější
Správa povolení webu je dostupnější

Zdroj: Google Chrome Blog

Byl pro vás článek přínosný?