Hlavní navigace

Chrome 7 bude šedesátkrát rychlejší a nabídne 3D web

20. 9. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Hardwarová akcelerace patří mezi nejčastěji zmiňované termíny v souvislosti s nově vyvíjenými prohlížeči. Těží z ní kupříkladu Internet Explorer 9, jehož betaverze byla nedávno uvolněna, avšak o jejím přínosu jsme se mohli přesvědčit i u dřívějších Preview verzí. Akcelerace grafickou kartou nechybí ani v betaverzích Firefoxu 4.0.

Využitím výkonu grafické karty se výrazně zrychlí řada graficky náročných operací. Dokazuje to nyní i Google, který podporu hardwarové akcelerace začlenil do vývojové verze Chrome 7, jak už jste se mohli dozvědět dříve.

Díky GPU akceleraci má být Chrome 7 až šedesátkrát rychlejší než Chrome 6. To dokazují kupříkladu testy samotného Microsoftu: v testu FishIE Tank dokáže Chrome 7 vykreslovat 60 snímků za sekundu, Chrome 6 pak pouze jeden.

Protože hlavní potenciál grafických karet se skrývá v 3D grafice, zaměřují se vývojáři z Googlu právě na tu. Za pomoci rozhraní WebGL nabízejí webovým vývojářům možnost vykreslování 3D grafiky a tvorbu graficky bohatého webového obsahu - od webových her a 3D vizualizací po animované fotogalerie. 3D akceleraci si můžete vyzkoušet na těchto čtyřech ukázkách od Googlu s Canary sestavením.

Zdroj: Chrome Blog

Byl pro vás článek přínosný?