Hlavní navigace

Chrome už neukončíte zkratkou Ctrl+Shift+Q. Jaké klávesy platí pro českou jazykovou mutaci?

23. 10. 2018

Sdílet

Zdroj: Google / koláž: Cnews
Nově zvolená cesta, jak pomocí kláves ukončit prohlížeč Chrome, je problematická ve více směrech. Existují však názorové proudy s pádnými argumenty pro změnu klávesové zkratky.

Příspěvek na Techdows upozornil na jednu drobnost, o kterou přece stojí za to se podělit. Pokud klávesové zkratky nepoužíváte, jděte si raději přečíst nějakou knížku. Ti, kdo ale využívají zkratek ve svůj prospěch, aby si zpohodlnili a urychlili některé činnosti, mohou být následující změnou nepříjemně překvapeni. Ve Chromu, který platí za nejpoužívanější prohlížeč globálně, došlo ke změně klávesové zkratky k ukončení programu. Prohlížeč od Googlu sem neopíral o Ctrl+Q, což možná někoho rmoutilo už tak. Za dobu svojí desetileté existence jste jej však mohli ukončit zmáčknutím kláves Ctrl+Shift+Q. To byla stále povědomá a pohodlná zkratka.

Trable s novou kombinací kláves

Dnes už pro ukončení Chromu dle Techdows musíte zmáčknout zkratku Alt+F – a pak X. První zkratka otevře hlavní nabídku, písmenem X pak zvolíte příkaz Ukončit. Kromě toho, že taková cesta může být delší a zkratka možná méně pohodlná, navíc narážíme na problém v české jazykové mutaci, případně v dalších jazykových mutacích.

V české variantě Chromu ukončení vyvoláte klávesou K, když otevřete hlavní nabídku V české variantě Chromu ukončení vyvoláte klávesou K, když otevřete hlavní nabídku

Zatímco v angličtině je pod písmenem X přiřazen příkaz k ukončení aplikace, v českém jazyce musíte po otevření hlavní nabídky pro ukončení Chromu zmáčknout písmeno K. Jako Konec.

Kromě toho, že se cesta mění v závislosti na jazykové mutaci prohlížeče, narážíme na další nedostatky nového přístupu. V Dokumentech Googlu, což je aplikace od stejného výrobce, který produkuje Chromu, zkratka Alt+F otevře hlavní nabídku v aplikaci Dokumenty Googlu. Navíc nefunguje v celoobrazovkovém režimu.

Nejednotné názory

Změna byla implementována ve Chromu 70. Zvláštní je, že příslušná chyba byla jako pokyn k úpravě chování aplikace otevřena dokonce 23. května 2013! Pro Google ale úprava zjevně nebyla velkou prioritou. Za zajímavou považuji též pestrost názorů v živé diskuzi o změně zkratky.

Při práci v Dokumentech Google zkratka Alt+F otevře nabídku editoru, nikoli prohlížeče Při práci v Dokumentech Google zkratka Alt+F otevře nabídku editoru, nikoli prohlížeče

Jsou tací, podle kterých by žádná zkratka k ukončení prohlížeče existovat neměla, aby (nepoučení) lidé prohlížeč neukončili omylem. Teoreticky také někteří mohli zmáčknout omylem Q místo Tabu – Ctrl+Shift+Tab vás přepne do předchozího panelu. Jiní argumentují ve prospěch původní zkratky pro její pohodlnost, dlouhou historii a tudíž i familiárnost.

KL24

Zkratky pro ukončení jiných prohlížečů

Jak jsou na tom jiné prohlížeče?

  • Firefox: Ctrl+Shift+Q,
  • Opera: Ctrl+Shift+X,
  • Vivaldi: Alt+F, následně X (lze si ale nastavit vlastní),
  • Edge: příslušnou zkratku nenabízí.

Vždycky můžete použít Alt+F4, touto zkratkou nicméně pouze zavřete aktivní okno, neukončíte tak běh celého prohlížeče. Což samozřejmě může být dostačující, pokud se celá vaše relace skládá z jediného okna.

Byl pro vás článek přínosný?