Hlavní navigace

Chrome bude až o 40 % rychlejší. Google upravil javascriptový engine V8

19. 3. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pokud jste po aktualizaci Chromu na počítači nebo mobilním zařízení pocítili nějaké zrychlení, Google pro to má jednoduché vysvětlení. Chrome 41, přesněji jeho javascriptové jádro V8, podporuje novou technologii script streaming, Chrome 42 zase dostane code caching. O co jde?

Chrome 41 je rychlejší

Stránky jsou dnes zahlceny spoustou javascriptových kódů. Ty se musí nejdříve stáhnout, kód s nebinárním textovým zápisem parsovat, následně zkompilovat a pak spustit. Script streaming ale zajistí, že se nemusí stáhnout celý javascriptový soubor a ten pak parsovat, ale parsování začne hned po zahájení stahování javascriptu. Po dokončeném stažení zbytek parsování zabere kratší čas.

Podle Googlu dojde k až 10% zrychlení. Cítit to bude hlavně u větších skriptů a pomalejších připojení. Streaming také efektivněji využije vícejádrový procesor, protože jedno vlákno stahuje, druhé už parsuje. Streaming nicméně funguje jen u asynchronních a odložených javascriptů.

 

MMF24

Code caching se objeví až v Chromu 42. Tato technika zase ukládá do vyrovnávací paměti prohlížeče už jednou zkompilovaný javascript. Pokud se stejný kód objevuje na více stránkách nebo po opakovaných návštěvách jedné stránky, nemusí se už znovu stahovat, parsovat a kompilovat do strojového kódu, ale využije se už jednou zpracovaný kód. Teoreticky to urychlí načítání stránek až o 40 %, pozitivní vliv to bude mít i na spotřebu zařízení, protože ubude výpočtů.

Zdroj: Google