Hlavní navigace

Chrome bude kvůli bezpečnosti blokovat zastaralé pluginy

1. 7. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Protože prohlížení internetu a práce s webovými službami je dnes nejvíce převažující činností většiny uživatelů, jsou na webové prohlížeče kladeny vysoké požadavky z hlediska bezpečnosti. Vývojáři Chrome proto plánují nové funkce, které bezpečnost zvýší.

Neboť napadání zranitelností samotného prohlížeče je údajně čím dál složitější, zaměřují se útočníci na pluginy v prohlížeči, respektive jejich bezpečnostní trhliny. Prohlížeč Chrome již nabízí určitou míru ochrany, přičemž s budoucími verzemi přijdou další bezpečnostní vylepšení.

Již nyní lze na stránce about:plugins deaktivovat nepoužívané pluginy a snížit tak šanci napadení. Přímo do prohlížeče byl rovněž integrován Adobe Flash Player, o jeho aktualizaci se přitom stará samotný prohlížeč, takže by měl být vždy aktuální.

V budoucích verzích bude do prohlížeče integrována i čtečka PDF souborů, která bude navíc izolována v takzvaném sandboxu. Podobně nové API nazvané Pepper pro implementaci pluginů umožní lepší izolaci do sandboxu, a tedy prevenci proti útoku.

CS24

Neméně důležitá je pro maximální bezpečnost aktuálnost softwaru, proto budoucí verze Chrome automaticky zakážou běh zastaralých pluginů a umožní jejich snadnou aktualizaci. Rovněž upozorní při použití nepotřebných a méně často užívaných pluginů.

Zdroj: Chromium Blog