Hlavní navigace

Chrome: chytřejší kontrola pravopisu a identifikace hlučných stránek

27. 2. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Ani Google nespí. Napadlo ho, že by možná stálo za to, kdyby se pustil do vylepšení kontroly pravopisu. Novinku obsahuje čerstvá betaverze prohlížeče. Chrome 26 bude do ostrého provozu uvedeno za více než měsíc, pokud avšak máte zájem, můžete zkusit právě betu. Ta by ostatně měla být dostatečně upečená. V čem spočívá vylepšená kontrola pravopisu? Můžete nechat prohlížeč, aby návrhy získával rovnou od Googlu. Počítejte tedy s tím, že Chrome bude v takovém případě komunikovat se vzdáleným serverem.

Tip: Stahujte Google Chrome 25. Tentokrát s rozpoznáváním hlasu a reklamou

Firma slibuje návrhy z oblasti gramatiky, navrhovat bude také slova souzvučná, což zní popravdě dost zajímavě. V potaz bude brát i kontext. Otázkou zůstává, jak moc budou návrhy fungovat s jinými jazyky než angličtinou. Bohužel se zdá, že v současnosti spíše nebudou. Google podporu dalších jazyků přinese v budoucnu. Nezbývá nám, než mu věřit. Pro vlastní slovníky aspoň platí, že budou synchronizovány, tak si nezapomeňte Chrome propojit se svým účtem Google.

Šestadvacáté vydání Chromu přinese i jednu z prvních verzí spouštěče aplikací, o němž jsme si nedávno říkali. V této řadě bude konečně možné mít na ploše více zástupců, přičemž každý z nich bude odkazovat na jiný uživatelský profil. Google se pustil do předělávání některých nabídek a jiných prvků. Hlavní nabídka aplikace, podobně jako většina dalších nabídek, je tak nyní nesmyslně velká, což má být dobré pro dotekové ovládání, ovšem uživatele s myší změna spíše zarmoutí.

Hlavní nabídka je nyní tááákhle velká
Hlavní nabídka je nyní tááákhle velká

Osobně vidím větší přínos ve snaze identifikovat otevřené stránky, které přehrávají nějaký zvuk, ať už jde o reklamu nebo vložené video. Sami víte nejlépe, že občas máte otevřeno příliš mnoho panelů a najít rychle ten, co vyluzuje nepříjemný zvuk, který se nepříjemně prolíná s poslechem vašich oblíbených písniček. Nová testovací funkce ve Chromu, kterou snad někdy spatříme ve finálním vydání, zobrazuje v příslušné kartě symbol přehrávání. Podívejte se na videoukázku:

CS24

Animace, která slouží jako jednoduchý identifikátor hlučné stránky, je aktuálně součástí raného sestavení Chromia, funkci naleznete též ve Chrome Canary. Dokonce nespolupracuje jen s multimédii vloženými pomocí prvků z HTML5, nýbrž i se zásuvnými moduly. Funkci ocení zejména ti, kterým se při spuštění prohlížeče načte předchozí relace. Kdybyste měli zájem, Canary můžete nainstalovat, aniž by instalace ovlivnila stávající Chrome. Každý z nich použije vlastní uživatelský profil.

Zdroj: Chrome Releases | Google Chrome Blog | The Next Web