Hlavní navigace

Chrome dohání Internet Explorer v podpoře doteků. Zatím jen experimentálně

6. 8. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Záměrně jsem zvolil titulek, který může vyvolat vášně. Pravdou zůstává, že na počítačích s Windows, a ještě lépe rovnou s Windows 8, které doplňuje doteková obrazovka, vcelku nemáte na výběr. Internet Explorer své konkurenty v dotekové disciplíně zahanbuje. Chrome např. teprve teď experimentuje s některými základními funkcemi, k nimž bezesporu patří přibližování a oddalování pomocí dvou prstů (tzv. pinch to zoom). Experiment podle serveru The Verge aktuálně naleznete pouze ve Chrome Canary.

Dříve ale musíte aktivovat předvolbu enable pinch scale na stránce chrome://flags. Přiznávám, že tu jsem ale v prohlížeči nenašel. Naproti tomu Canary obsahuje podporu pro přetahování objektů dotekem, což se naučil také Internet Explorer 11. Pro oba prohlížeče je shodná také jistá vychytralost. Microsoft vám okamžitě zprostředkuje web, na který přejdete pomocí tlačítka Zpět či Vpřed. Chrome pro změnu disponuje funkcí pro předvídání pohybu.

 

Přemýšlí, kam se prstem na stránce posunete dále a příslušný rámec si předpřipraví. Pokud se trefil, nebude výsledné zobrazení tak zpožděné jako běžně. Podle The Verge se Chrome vybavilo funkcí pro snadné procházení historie otevřené karty. Stačí přejet prstem po obrazovce, abyste se přesunuli o stránku zpět, případně vpřed. To stejné dovede Internet Explorer 10. Pod Windows 8 Chrome dále podporuje softwarovou klávesnici i v desktopovém režimu.

Microsoft má jistě radost, že aspoň v jedné oblasti nezaspal. Naopak, na dotekové prostředí se ve svém prohlížeči zaměřuje primárně od dob Windows 8. Chrome přitom aktuálně nemá pořádnou verzi pro Metro. Ani Firefox ji ještě nedotáhl do konce.

KL24

Dotekové ovládání se rozšiřuje i ve ChromuDotekové ovládání se rozšiřuje i ve Chromu

Zdroj: The Verge

Byl pro vás článek přínosný?