Hlavní navigace

Multitasking ve Chrome OS se experimentálně otevírá také aplikacím z Androidu

20. 2. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Ne snad, že by byl multitasking ve Chrome OS nějakou novinkou. Jenže dotekové obrazovky změnily zavedený pořádek. Pokud se správně pamatuji, první větší pokus o multitasking na tabletu vyšel od Microsoftu, a to ve Windows 8. Aplikace si v určitém poměru rozdělily obrazovku. Podobné rozdělení obrazovky jsme o několik let později spatřili mj. v iOS nebo Androidu.

Jenže dotekové obrazovky již nejsou pouze výsadou tabletů, smartphonů a hybridních zařízení s Windows. Google se snaží dotekové ovládání rovněž podporovat ve svém Chrome OS. Což může dávat smysl zejména vezmeme-li v úvahu, že se tento systém v posledních letech sžívá s aplikacemi pro Android. Ty jsou primárně navržené pro dotekové obrazovky, byť samotný Chrome OS jde cestou opačnou.

K tématu: Google Pixelbook má akrobatické tělo, vysoký výkon, stylus a odvážnou cenu

Ve vývojové verzi Chrome OS Canary se objevila novinka. Režim rozdělení obrazovky, jenž otevírá dveře snadnému multitaskingu na dotekových obrazovkách, nově funguje také s aplikacemi určenými pro Android. Uvedený režim se v Chrome OS poprvé objevil loni na podzim, původně pro Android určené aplikace nicméně této režim ignorovaly a nedokázaly se připnout ke straně obrazovky.

MMF24

François Beaufort ovšem už tehdy předeslal, že se na podpoře pracuje. Jak jsem předeslal, funkce je teprve ve vývoji, dokonalou funkčnost proto raději neočekávejte. Multitasking přivoláte zapnutím předvolby chrome://flags/#enable-tablet-splitview.