Hlavní navigace

Chrome pro Android se možná naučí zrychlit web po vzoru Opery

Sdílet

Zdroj: Redakce

Francouzský vývojář Francois Beaufort si všiml nového kódu v projektu Chromium, který by mohl přinést do nového prohlížeče pro Android přinést obdobu funkce Turbo známou z Opery. V experimentálním nastavení příštích verzí Chromu zřejmě přibude volba reducing data consumption by loading optimized web pages via Google SPDY proxy servers

Chrome pro Android už SPDY podporuje
Chrome pro Android už SPDY podporuje

SPDY je nový síťový protokol, který má vyřešit nedostatky HTTP, tedy spojení serveru a klienta (prohlížeče). Google mluví až o 60% zrychlení. Dokáže zkrátit čas paralelními přenosy v rámci jednoho TCP spojení, umí komprimovat data (a hlavičky) a funguje obousměrně (server tedy konečně může navázat přenos, aniž by jej musel inicializovat klient). Protokol SPDY už používá desktopový prohlížeč Chrome, Firefox 13+ a některé weby (ty od Googlu, Twitter, Wordpress…), viz Wikipedia. I mobilní verze Chromu už SPDY využívá, viz screenshot.

Je tak otázkou, co má nový kód ve zdrojáku Chromia znamenat. Proxy Googlu pravděpodobně budou předžvýkávat web pro mobilní prohlížeč a posílat jej skrz SPDY, protože protokol jinak vyžaduje podporu ze strany serveru. Tím by mohl Google zrychlit o oněch 60 % každou stránku. Pokud k tomu zapojí ještě další optimalizace (silnější kompresi obrázků, videa apod.), mohl by Opeře Turbo skutečně konkurovat, nebo ji ještě převýšit.

KL24

 

Zdroj: Google Operating System, +Francois Beaufort

Byl pro vás článek přínosný?