Hlavní navigace

Chrome se naučil rozumět lidské řeči. Hlasové ovládání webových aplikací čeká

15. 1. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Sníte o technologiích budoucnosti, které reagují na váš hlas? V tom případě byste měli vzít do ruky svůj smartphone a popovídat si s ním. Bohužel, v současnosti nám lidem připadá poněkud bizarní přikazovat něco telefonům a tabletům mluvením. Za pár let se může názor na rozpoznávání hlasu změnit, s tím, jak se posunou společenské konvence. Do té doby bychom ale v tramvaji plné lidí na svůj telefon skoro nikdy nepomluvili. Málokdo to běžně dělá v soukromí. Tak podivné nám celé hlasové ovládání v tuto chvíli připadá.

Nic se ale nemění na tom, že se technologie zlepšují, lépe rozpoznávají naše příkazy a nabízí nám širší možnosti. Google patří k těm, kteří v oboru ostatním nastavují záda. Hlasová asistence Google Now budiž dostatečným důkazem. Firma si konečně připravila něco pro Chrome, ale na hlasové ovládání prohlížeče se příliš netěšte. Implementovala do něj přístupové rozhraní pro Web Speech. Webová technologie ještě neprošla standardizací W3C, je tedy stále ve vývinu. Míč mají nyní vývojáři, kteří se mohou učit, jak rozpoznávání lidské řeči využít ve svých aplikacích.

 

Přímo Chrome ale hlasově ovládat nelze. Toto privilegium by mohly začít využívat webové aplikace. Google pro nás na této adrese nachystal demonstraci Web Speech API. Z jazyků níže přepněte na češtinu a klepněte na symbol mikrofonu. Můžete začít hovořit a sami si tak rozpoznávání otestovat. Jestliže používáte stabilní vydání Chromu, tedy jeho čtyřiadvacátou řadu, u zkoušek propadnete. Technologii naleznete až ve verzi 25, která aktuálně nese nálepku beta. Stáhnout ji můžete na webu Googlu.

V budoucnu se přinejmenším od Googlu dočkáme diktování e-mailů v Gmailu. Ne, že by to společnost potvrdila, ale dává to smysl, na tento typ použití sama upozorňuje. Jistě vás napadají další způsoby, jak si diktováním příkazů ulehčit práci. Čerstvě uvolněná betaverze Chromu vás dále ochrání proti doplňkům nainstalovaným softwarem od třetích stran. Jinými slovy, ve většině těchto případů jde o nežádoucí narušitele, které prohlížeč zpomalují. O instalaci takových doplňků vás prohlížeč informuje.

CS24

Chrome 25 a novější podporuje Web Speech API
Chrome 25 a novější podporuje Web Speech API

Zdroj: Google Chrome Blog