Hlavní navigace

Chrome slaví 3. narozeniny

2. 9. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jak všichni jistě dobře víme, prohlížeč od Googlu změnil pravidla hry. Po počátečních obavách z přílišné jednoduchosti aplikace prokázala své kvality a na dokonalé skloubení jednoduchého a zároveň elegantního prostředí nalákala řadu lidí. Chrome ukázalo, jak rychle lze zpracovávat JavaScript. A jak využít plný potenciál moderních webových technologií. HTML5, CSS3 a další dohromady tvoří silnou platformu. Ta může dokonce rozbít proprietární technologie jako Adobe Flash nebo odbourat potřebu po klasických operačních systémech, jak ukázal Chromebook.

Se zvýšenou frekvencí vydávání nových verzí, kterou Google posléze dovedl k dokonalosti tím, že zkrátil vývojový cyklus na šest týdnů, zasadil prohlížeč tvrdou ránu pod pás ostatním. Žádný z konkurenčních prohlížečů nedovede tak pružně reagovat na potřeby své skupiny uživatelů. Napodobit se jej snaží Firefox, kterému to ale zatím zase tak moc nejde.

Revoluci v uživatelském prostředí způsobil krom jiného omnibox kombinující dohromady adresní řádek s vyhledávacím polem. V honbě za co nejrychlejším načítáním stránek se v programu čím dál více setkáváme se schopností předvídat akce uživatele a podle toho pak přednačítá weby. Funkce Chrome Instant načítá stránky během psaní do adresního řádku. Za zmínku stojí zabudované čtečka PDF, integrovaný Flash a fakt, že velká část prohlížeče běží v tzv. Sandboxu, čili odděleně od systému. Malware tak skoro nemá šanci zaútočit.

2. září 2008 se svět internetu navždy změnil. Podívejte se také do krásně zpracovaného muzea historie webu od týmu vyvíjejícího revoluční prohlížeč.

MMF24

Zdroj: Google Chrome Blog