Hlavní navigace

Vložené kódy třetích stran ohrožují stabilitu Chromu. Google jim zakáže vstup

7. 12. 2017

Sdílet

Zdroj: Google / koláž: Cnews

Není žádným překvapením, že Google z mnoha pádů Chromu viní softwary třetí strany. Víme, že různé integrace mohou přinášet funkce navíc, stejně tak ale mohou narušovat stabilitu prohlížeče. Nebo dokonce ohrožují zabezpečení. Nechvalně proslavené byly v tomto ohledu zásuvné moduly, své o nich věděla Mozilla. V souvislosti s grafickou akcelerací mohou zase zlobit starší ovladače apod.

Tohle platí obecně. Proto také vznikla snaha rozdělit software do více částí, aby pád jedné z nich nezpůsobil dominový efekt. Podle Googlu dvě třetiny uživatelek a uživatelů Chromu pro Windows nechávají s prohlížečem interagovat další aplikace. Tím Google myslí aplikace, které přidají do prohlížeče vlastní kód. V takových případech se o 15 % zvýší pravděpodobnost, že prohlížeč spadne.

Antiviry narušují funkčnost a bezpečnost prohlížečů

Možnost přidání vlastního kódu, jenž chování prohlížeče modifikuje, bude zapovězena. Na kód vložený aplikací třetí strany začne upozorňovat už Chrome 66 v dubnu. Zmíněný Chrome 68 v případě, že mu kód třetí strany neumožní se spustit, vložení kódu povolí, ale opět uživatele a uživatelky vybídne, aby dotyčný software odstranili.

MMF24

Tip: Stabilitu prohlížečů narušují také antiviry, jejichž smysluplnost byla zpochybněna

A konečně, v lednu 2019 vyjde Chrome 72, jenž kód třetí strany vždycky bez diskuze zablokuje. Tak jako všechno (hlavně blokování zásuvných modulů), také blokování vložených kódů bude mít své limity. Zelenou dostanou kód podepsaný Microsoftem, aplikace pro usnadnění přístupu pro handicapované a nástroje IME. Nadále samozřejmě budou podporovány doplňky a bude poskytováno API Native Messaging.