Hlavní navigace

Chrome zase našel zadní vrátka. Nový Chrome 28 pro iOS otevírá vlastní aplikace

24. 7. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

V Gmailu pro iOS můžete otevírat odkazy v Chromu, video na YouTube a adresy v aplikaci Google Maps. Google+ rovněž umí otevírat externí odkazy přímo v Chromu, byť je výchozím prohlížečem v iOS Safari. Stejnou fintu teď Google použil i v poslední verzi Chromu. Jeho browser umí přímo spouštět aplikace YouTube, Maps, Google+ a Drive. Při brouzdání tak prakticky nemusíte prostředí Googlu vůbec opustit, což v Applu určitě nevidí rádi.

 

Chrome 28 pro iOS se ještě naučil pracovat s historií prohlížení a konečně v něm funguje celoobrazový režim na iPadu (dosud jen na iPhonu a iPodu Touch). Google pak opravil a optimalizoval maličkosti, údajně vylepšil hlasové vyhledávání a přidal funkci čtení textů v angličtině, němčině, francouzštině, italštině, španělštině, japonštině a korejštině.

Chrome by se měl brzy naučit šetřit datový provoz stejně jako na Androidu. V experimentálním nastavení se už nachází monitor datového provozu, ale úsporný režim zatím nefunguje. Jen připomeneme, že Google v mobilních prohlížečích nasazuje protokol SPDY. Ten umí v rámci jednoho TCP spojení zasílat více datových streamů najednou (HTTP je musí navazovat zvlášť), umí komprimovat hlavičky a také přináší šifrovanou komunikaci mezi přístrojem a proxy servery Googlu. 

CS24

Funkce navíc umí komprimovat i další data. Obrázky ve formátech JPEG a PNG se automaticky převedou na úspornější WebP (až 80% úspora velikosti souborů) a Google také očeše zbytečný kód, mezery a komentáře v kódech HTML, JS a CSS dokumentů. Podobnou funkci nabízí Opera pod názvem Turbo, nově Off-road.

dsf