Hlavní navigace

Chtěli byste SLI na AMD platformě? Již brzy můžete

31. 3. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Je to již nějaký ten pátek, co Nvidia přestala dodávat čipové sady do základních desek pro procesory AMD. Nejprve byla vyšachována Intelem, nakonec neobstála ani u AMD. Chvíli to vypadalo na konec SLI, Nvidia však uzavřela dohodu s Intelem a začala vybírat licenční poplatky za použití.

Stejný obchodní model je nachystán i pro platformu AMD. Pokud výrobce základní desky usoudí, že deska by měla podporovat více Nvidia grafických karet, zakoupí licenci, do BIOSu zapracuje podporu a je hotovo. Ke zprovoznění není potřeba žádného speciálního čipu (nF200).

Důvod tohoto kroku je zřejmý, nové procesory od AMD se zatím jeví jako poměrně konkurenceschopné a tak si Nvidia nechce nechat ujet vlak. Společnost to navíc nebude stát ani korunu, pokud by platforma totálně propadla, nic na tom tratit nebude.

Podpora SLI bude možná jen na nejvyšších řadách nových čipových sad, jmenovitě 990X a 990FX. Na prvním jmenovaném si užijete spřažení dvou karet, na druhém pak bude možno používat grafické karty tři.

Dalším omezením budiž dostupnost licencí pouze těm výrobcům, kteří SLI licence nakupují již pro Intel platformu. Cena za licenci bude pouhých pět amerických dolarů, vzhledem k nutnosti využít vyšší čipové sady se tak cena základní desky příliš nezvýší.

MMF24

Na po dlouhé době první desky pro AMD s podporou SLI se můžete těšit v červnu, kdy proběhne oficiální uvedení nových procesorů Bulldozer.

Zdroj: TechPowerUp!