Hlavní navigace

Chystá Asus notebooky s integrovanými projektory? Patent už má

22. 5. 2012

Sdílet

 Autor: Redakce

Web Patent Bolt, sledující nové patenty nejen ve spotřební elektronice, přinesl nedávno zprávu, která ukazuje, jak by mohly vypadat notebooky s integrovanými projektory v podání Asusu. Apple o podobný patent zažádal již v roce 2010, Asus na začátku roku 2011 a americký patentový úřad jej zveřejnil o rok později.

Dvojice ilustrací, které k patentu byly připojeny, ukazují dva různé způsoby, jakým by se projektor dal do notebooku integrovat. U té první je schovaný v masivním kloubu, přičemž přední hrany základny i víka jsou navíc pokryty protiskluzovou vrstvou. Při potřebě projekce se na těchto hranách notebook vztyčí do tvaru písmene A, aby se čočka projektoru zvedla ze stolu. Nevýhoda je jasná: v takovém případě nemůžete s notebookem při projekci dále pracovat, musíte se spokojit s dálkovým ovládáním pro posouvání prezentace či ovládání videa.

 

Druhý způsob už působí pro uživatele příjemněji, ale kvůli menším rozměrům bude nejspíš náročnější na výrobu a dražší. Projektor je schovaný v malém vysouvacím rameni ve víku, které je běžně zasunuté do notebooku a při potřebě projekce se na kloubu otočí o 90 stupňů. Na notebooku je tak stále možné pracovat, nevýhoda spočívá v menších rozměrech projektoru – musí se vejít do víka a to nesmí být příliš tlusté. Navíc je tu i mechanický problém, výsuvná část by musela pořádně držet ve zvolené poloze a kloub by se nesměl časem opotřebovat.

Použitý typ projektoru by podle zdroje (resp. Asusu) měl být dvojí: buď se může jednat o DLP projektor (Digital Light Processing Module – digitální modul na zpracování světla) nebo LCOS (Liquid Crystal On Silicon – tekuté krystaly na křemíku, což zní jako chod z molekulární kuchyně, ale je to technologie známá třeba z projekčních televizí).

V Ultraboocích se asi integrovaných projektorů kvůli zachování co nejmenší tloušťky nedočkáme, nebo alespoň ne brzy, ale Ultrabooky nejsou jediný rozvíjející se typ notebooků. Pokud Asus začne vyrábět pořádnou pracovní mašinu á la ThinkPad/Precision/Elitebook a vybaví ji integrovaným projektorem, bude možná mít pěkné eso v rukávu.

ICTS24

A na závěr by se asi slušilo podotknout, že existence patentu v žádném případě neznamená, že je ve vývoji nějaký notebook s integrovaným projektorem. Je klidně možné, že se jej dočkáme až za pár let, nebo taky nikdy – jak bylo zmíněno, třeba Apple má podobný patent již od roku 2010 a pořád nic.

Zdroj: Patent Bolt