Hlavní navigace

Chystá se DisplayPort 1.3. Zvládne 3D a 120 Hz ve 4K, s kompresí i rozlišení 8K

5. 12. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Monitory o vysokých rozlišeních (až po tzv. 4K) se přes vysoké ceny už pomalu zabydlují na trhu. Pokroky v rozlišení obrazovek nicméně také kladou nároky na rozhraní, přes které je připojujete k počítačům či jiným zařízením. Současné monitory o rozlišení 3840 × 2160 lze uživit pomocí rozhraní DisplayPort verze 1.2. To je ale také jeho limit – tento již pár let starý standard nemá dostatečnou kapacitu na to, aby signál o rozlišení 4K dokázal přenést například v 120 snímcích za vteřinu, nebo v stereoskopickém režimu. Naštěstí se již ale chystá specifikace nové verze, která možnosti DisplayPortu zase o něco posune.

DisplayPort 1.3, který je momentálně v přípravě v konsorciu VESA, především rozšíří přenosovou kapacitu, ačkoliv to nebude jeho jediným přínosem. Dle webu Bright Side Of News*, který o chystaném standardu píše, by měla hrubá propustnost rozhraní stoupnout asi o polovinu. Zatímco DisplayPort 1.2 mohl data přenášet každým ze čtyř kanálů rychlostí to 5,4 Gb/s, nová verze přidá další rychlostní stupeň s propustností 8,1 Gb/s. Dohromady tedy bude DisplayPort 1.3 zvládat přenést až 32,4 Gb/s (nicméně reálná kapacita je nižší kvůli režii a kódování 8/10).

Maximální dosažitelný datový tok by tedy měl u DisplayPortu 1.3 stačit na přenos stereoskopického signálu v rozlišení 4K, nebo na stejné rozlišení, avšak s dvojnásobnou obnovovací frekvencí, což potěší (movité) hráče. VESA ale hodlá podporovat také vyšší rozlišení, včetně čtyřnásobku dnešního 4K, tedy formátů 7680 × 4320 či 8192 × 4320 bodů (8K, chcete-li). Na to již ovšem zvýšení kapacity nestačí, a tak bude muset nastoupit komprese. Na té VESA již odděleně pracuje pod označením Display Stream Compression. Mělo by jít o kompresní technologii s vysokou rychlostí zpracování a krátkou odezvou a má mít co nejmenší dopad na kvalitu obrazu. Podporováno by mělo být několik úrovní komprese. Doufejme, že alespoň na těch vyšších skutečně nebudou její účinky moc znát.

Konektor rozhraní DisplayPort

Zvýšená kapacita nebude ale jediným zlepšením. Pokroky by měl doznat i transport obecných dat (například pro multiplexování dalších rozhraní, jak ho provádí Dock Port). Pracuje se údajně i na napájení či nabíjení mobilních přístrojů. Přes DisplayPort 1.3 by také mělo být možno přenášet informace z dotykové vrstvy, takže LCD vybavená touto vymožeností nebudou potřebovat k fungování další kabely.

 

Vedle DisplayPortu 1.3 se také chystá nová verze odvozeného standardu eDP, která bude mít číslo 1.4 (eDP je proti mateřskému DisplayPortu v značení napřed; nyní je aktuální verze 1.3). Zřejmě také poskytne vyšší propustnost, v mobilní oblasti ale z důvodu šetření energií bude mít význam i zmíněná komprese přenášeného obrazu. Součástí specifikace by měla být i technologie Panel Self-Refresh. Tedy systém, kdy si monitor v paměti sám uchovává aktuální obraz a obnovuje jej automaticky sám bez intervence grafického adaptéru. Ten může spolu s procesorem „spát“ a zasahuje do chodu obrazovky jen tehdy, když je na ní skutečně třeba něco změnit. Odměnou je pak delší výdrž na baterii.     


DisplayPort vedle klasického portu DVI

Z dostupných informací není jasné, zda bude DisplayPort 1.3 vyžadovat nové kabely, či zda bude (alespoň částečně) kompatibilní se starými. Při maximálních rychlostech se již zřejmě naráží na omezení měděných vodičů, takže delší kabely by možná mohly vyžadovat i aktivní prvky. To se ale vše teprve ukáže.

MMF24

Standard DisplayPort 1.3 by údajně mohl být oznámen někdy v druhé čtvrtině příštího roku. Jako obvykle ale bude trvat nějakou dobu, než se objeví v reálném nasazení – k tomu by zřejmě došlo až v roce 2015 a následujících letech. Tomuto novému standardu bude částečně konkurovat HDMI 2.0, nicméně jeho možnosti zdaleka nepůjdou tak daleko. Toto rozhraní vlastně spíš dohání přenosovou kapacitu starého DisplayPortu 1.2.

Zdroj: Bright Side Of News*