Hlavní navigace

Chystáme standardizaci externích grafických karet pro notebooky, naznačilo AMD

4. 3. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Letos by se kromě proprietárních doků pro připojení externích grafických karet k notebookům měla objevit také o něco pružnější řešení založená na technologii Thunderbolt od Intelu. Ta by ale stále byla vázán na proprietární rozhraní a řadiče nabízené exkluzivně jen Intelem a jak standardní komoditou budou, zatím není jasné. Tento týden se – možná proto – s iniciativou okolo externích GPU pochlubilo i AMD, slibující standardizovanou technologii přenositelnou mezi různými notebooky.

Záměr přijít se standardizovaným systémem pro připojování externích grafik k notebookům avizoval na Facebooku Robert Hallock z AMD, podle nějž firma o věci již brzy sdělí další podrobnosti. Motivací má být spojení výhod klasických mobilních notebooků s těch herních, které sice mají výkonná GPU, ale za cenu horší mobility, což omezuje jejich užitečnost coby hlavního počítače uživatele. Pokud by se herní GPU odstěhovalo do externí krabičky, kterou sebou nemusíte nosit vždy, kompromisy by se dělat nemusely.

Podle krátkého příspěvku Roberta Hallocka je ale důležité, aby tato externí GPU byla standardizovaná, tedy nikoliv založená na speciálních rozhraních, s nimiž fungují vždy jen s jedním či dvěma notebooky konkrétního výrobce. Univerzální alternativa by tak měla mít pevně standardizované konektory, kabely a také standardní podporu v ovladačích GPU, operačním systému a fungovat stylem „plug and play“ bez složitého laborování.

Větší box, určený pro desktopové karty. Zde s Radeonem R9 270X  (Zdroj: Gizmodo)
Prototypy externích grafických karet od Inventecu, IDF 2015 (Zdroj: Gizmodo)

Podle Hallocka se o této iniciativě brzy dozvíme víc, je tedy možné, že se podobná řešení představí na přicházejících akcích jako je GDC 2016 přespříští týden. Zatím není jasné, zda se zde bavíme čistě o projektu vedeném AMD, nebo půjde o širší spolupráci více firem. Samotné AMD má jen omezené možnosti, jak prosadit podobnou technologii, jak ukázal například minimální zájem o technologii DockPort, která na papíře vypadala užitečně, ale v praxi ji výrobci notebooků odignorovali.

Největší otazník je asi nad tím, jaké rozhraní by tento systém používal. V současnosti nabízí větší přenosovou rychlost (ekvivalent PCI Express 3.0 ×4) právě jen Thunderbolt 3, který ovšem zůstává proprietárním „bonusem“ jen pro platformu Intel. Teoreticky by se snad potřebná funkcionalita dala implementovat znovu jako alternate mode nad rozhraním USB 3.1 s konektorem typu C. K tomu by ovšem stále byly nutné speciální řadiče.

 

 

Přijde konečně standard pro externí PCI Express?

Druhou možností je, že se konečně chystá příchod standardizované externí podoby rozhraní PCI Express. To chystá PCI SIG ve formě kabelů s konektory OCuLink, jejichž standardizace by měla pomalu finišovat. Je tedy možné, že ono překvapení, které AMD slibuje, bude založeno právě na OCuLinku. Takové externí grafiky by možná nemusely potřebovat příliš složité můstky a zapojovaly by se téměř přímo na linky PCI Express 3.0 vycházející z procesoru. Pak by již stačilo „jen“ přimět výrobce notebooků tyto porty vyvést z šasi a zajistit hladkou podporu (ideálně stylem „hotplug“) v ovladačích a v operačním systému, tedy primárně Windows.

Takto by měly konektory OCuLink vypadat
Takto by měly konektory OCuLink vypadat

 

Jak úspěšná tato iniciativa bude, ukáže čas. Vzhledem k pozici Intelu je klidně možné, že si výrobci místo toho jako normu vyberou méně univerzální Thunderbolt 3. Uvidíme také, jaká přesně bude forma (velikost, formát a podobně) zamýšlených externích grafik (či boxů pro ně). Robert Hallock na Facebooku použil pro ilustraci velký dok Razeru pro desktopové GPU (osazený Radeonem R9 Nano), ve finále ale může být podoba rozdílná, například založená na kompaktnějších mobilních modulech MXM.

KL24

Externí box na grafickou kartu od Razeru (Zdroj: Robert Hallock, Facebook)
Externí box na grafickou kartu od Razeru (Zdroj: Robert Hallock, Facebook)

Zdroj: techPowerUp, Facebook

Byl pro vás článek přínosný?