Hlavní navigace

Chytili Nereze z Warcentra. Pirátil pět let a způsobil škodu 80 mil.

Sdílet

Zdroj: Redakce

Byl obžalován z podezření ze spáchání přečinu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv databázi podle § 270 odst. 1, 2 písm. c) trestního zákoníku. Hrozí mu za to trest odnětí svobody ve výši od šesti měsíců do pěti let a peněžitý trest. „Soud bude rozhodovat i o propadnutí věcí užitých ke spáchání trestného činu – stolního počítače s dvěma harddisky, externího harddisku, stolního počítače a téměř dvou tisíc DVD a CD,“ píše ve zprávě ČPU.

Moderátor začal na fórech zveřejňovat odkazy ke stažení z filehostingových služeb už v září 2006, od té doby jich nahrál několik tisíc. Původně měl soubory nahrávat na Rapidshare a CZshare, později využíval služby Multiload, která jeden soubor najednou odešle do více úložišť. Prý jen na Hellshare.cz bylo nalezeno 11 591 souborů. I při domovní prohlídce vedené Policií ČR zrovna uploadoval fimy.

Nerez byl známý tím, že všechny své nahrávky podepisoval už v názvu souboru. To se mu vymstilo, neboť jeho uploady jsou i snadněji dohledatelné. Viz třeba vyhledáč z Ulož.to.

Podle obžaloby měl sdílet minimálně 2066 audiovizuálních děl, díky Multiloadu hned v několika kopiích. Například Svěrákův snímek Vratné lahve měl na 25 různých místech.

Česká protipirátská unie, která zastupuje poškozené strany, vyčíslila fiktivní škodu na 80 milionů korun. To stále není rekord, loni v lednu byl obviněn liberecký mladík z údajné škody ve výši 138 milionů.

ČPU tentokrát neuvádí, jakým způsobem byl škoda vyčíslena. Počet stažení a další šíření nepůjde snadno vypočíst. Podle Unie filmových distributorů stálo loňské průměrné vstupné do kina 112 Kč. Úvaděna škoda se tak rovná cca 714 000 diváků, případně 6,6 % čistých tržeb všech kin v republice.

Nerez Warforum Nerez Warforum

Nerez původně vystupoval na diskuzním fóru Warforum.cz, kde se odmlčel v březnu 2010. Jako moderátor Warcenter.cz byl naposledy aktivní loni v únoru. Byl v pozici, kdy sám viditelně porušoval zákony a zároveň dohlížel na to, jak odkazy na nelegálně sdílené soubory zveřejňují ostatní. Z dosud známých velkých pirátských kauz je to poprvé, kdy bude mít soud k dispozici takhle dobře zdokumentované páchání škod a roky trvající chování na síti.

 

ČPU srdceryvně dodává, že piráti jako Nerez způsobují obrovské škody filmovému průmyslu, zvlášť tomu českému, nedostatečně finančně zajištěnému. Ty „nejúspěšnější“ soubory se prý stahují až desetitisíckrát. Uploader pak většinou dostane i zaplaceno, neboť některé filehostingy odměňují své uživatele za počet stažení. Nerez na tom prý chtěl také vydělávat a získával peníze, i když skuteční producenti z toho neměli ani halíř.

Na podobnou notu hrály i včerejší Televizní noviny na Nově (reportáž v čase 9:23–11:33). Jak už je ostatně jejich zvykem. Tak například moderátoři mluví o tom, že Nerez tisíce filmů a seriálů zkopíroval z DVD a umístil na internet. Dle našich informací v posledních letech především reuploadoval, tedy znovu nahrával „práci jiných“. Dále na Nově uvádějí, že nelze přesně zjistit počet stažení, proto mohou být škody až ve výši stovek milionů korun. Jenže když nejdou vyčíslit, ani těch 80 nejspíš nelze dokázat. Pán z distribuční společnosti Magicbox zase tvrdí, že mu lidé za stahování platili peníze. To také není pravda, odměny vyplácejí provozovatelé úložišť.

KL24

Ale dost spekulací, drbů a hádek, soud má případ Nereze projednat už za tři týdny. Snad se pak dozvíme více.

Zdroj: ČPÚ

Byl pro vás článek přínosný?