Hlavní navigace

Chytré hodinky LG G Watch R: Jak se žije s Android Wear (recenze)

10. 2. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

O chytrých hodinkách jako vhodném doplňku jsem začal přemýšlet již před nějakou dobou. Bohužel patřím k lidem, kteří jsou neustále on-line a vypěstovali si již docela slušný tik na brnění telefonu. S železnou pravidelností se mi již stává, že cítím brnění telefonu v kapse kalhot a tahám jej ven, abych pak zjistil, že se vůbec nic neděje a celou proceduru tak absolvoval zbytečně. Doufal jsem, že chytré hodinky mi pomohou se tohoto tiku zbavit a působit trochu klidnějším dojmem.

LG G Watch R

Trh s chytrými hodinkami se velmi rychle rozvíjí, přičemž většina předních výrobců mobilních telefonů své pojetí již ukázala, nebo se na to v dohledné době chystá. Kapitolou samou pro sebe jsou pak chytré hodinky čínských výrobců, kteří ale většinou zkombinují funkci hodinek i s telefonem, čímž vznikne velmi tlusté a nevzhledné zařízení. Čínský cit pro design se na nich totiž také svou měrou negativně podepíše a výsledek pak na ruce působí velmi nevkusně a hamatně.

LG G Watch R LG G Watch R

Design se povedl

Pokud máte v těle alespoň kousek vkusu, musíte se chtě nechtě soustředit na hodinky značkových výrobců, kteří mají na to, aby zaměstnali šikovného designéra, případně podobu hodinek nechali na někom, kdo má s výrobou hodinek zkušenosti. Jeden z prvních povedených modelů pak představují LG G Watch R, které jsou již dostupné i s právě uváděným systémem Android Wear. Ten je uzpůsoben pro ovládání na malém displeji a působí podstatně komfortněji, než přeroubované verze standardního Androidu na čínských neznačkových hodinkách.

LG G Watch R
LG G Watch R

LG G Watch R LG G Watch R 

Zatímco Samsung u svých hodinek začal používat svoji upravenou verzi systému Tizen, LG spoléhá na čistý Android Wear. Ten je v tomto případě navíc plně uzpůsoben kulatému 1,3“ displeji, který má rozlišení 320 × 320 px, což je proti většině konkurence nadstandard. Rastr je tak velmi jemný a vykreslované prvky působí velmi příjemným a decentním dojmem. S displejem nebudete mít problém ani na slunci, jedná se totiž o kvalitní P-OLED, který má kvalitní zobrazení černé barvy a ochuzeni nebudete ani o ostatní barevné složky. Ciferník vypadá velmi reálně a v některých případech jej od standardních hodinek budete jen těžko rozeznávat. Navíc si můžete v aplikaci Facer vytvářet ciferníky vlastní.

Vydrž nadstandardní

Co mě celkem mile překvapilo, byla výdrž. Ano, hodinky nevydrží na jeden nádech déle jak dva dny, ale i to je mezi chytrými hodinkami v podstatě úspěch. Většinu musíte nabíjet každý den. Co je ale trochu kamenem úrazu, je nutné použití dobíjecí kolébky.

LG G Watch R
LG G Watch R

Pokud večer odkládáte hodinky stále na jedno místo, problém to nebude. V případě že ale odjíždíte na dovolenou a kolíbku zapomenete doma, můžete hodinky po dvou dnech hodit na dno batohu a zapomenout na ně. MicroUSB konektor z boční strany by tak byl i přes komplikovanější zapojování (LG stačí na kolíbku jen položit) přece jen praktičtější.

Hodinky mohou pracovat ve dvou režimech. Standardní je, že se displej přepíná po chvilce nepoužívání do úsporného zobrazení. Každý ciferník má svoji úspornou variantu, kdy je displej potemnělý a vyskytuje se na něm minimum svítících prvků . Jas je také stažen na minimum. Pro aktivaci se stačí na hodinky podívat a ony se díky gyro senzoru sami aktivují. Druhou možností je zapínání ciferníku pomocí korunky n apravé straně. V tomto případě je displej buďto plně aktivní, nebo zcela vypnutý, což se samozřejmě promítne na prodloužené výdrži. 

LG G Watch R – představení

Život s Android Wear

Život s Android Wear

Android Wear je oproti dílčím modifikacím standardního Androidu již plně přizpůsoben dotykovému ovládání na malých plochách. A nutno dodat, že se to tentokrát Googlu povedlo. Systém je svižný, gesta jsou jednoznačná (swipe do každé strany vyvolává jinou akci) a ovládání prstem je tak velmi jednoduché.

LG G Watch R
LG G Watch R ciferníky (zdroj: http://officialandroid.blogspot.co.uk)

Druhou možností je ovládání hlasem. To ale není pro našince zrovna ideální, protože hodinky komunikují pouze v angličtině. Hlasové ovládání aktivujete typickým povelem „OK Google“. Pak máte pár sekund na vyslovení anglického povelu. Rozpoznávání bohužel není nejrychlejší, takže efektivnější je určitě ovládání přes dotykový displej.

LG G Watch R
LG G Watch R 

 LG G Watch R  LG G Watch R LG G Watch R LG G Watch R LG G Watch R

Kromě základní sady aplikací máte možnost si doinstalovat do Android Wear i aplikace třetích stran. Trochu mě mrzelo, že tyto aplikace nejsou dostupné na hlavní obrazovce, ale musíte se k nim prodrat přes Hlavní nabídku – Start… - a až zde vybrat jednu z doinstalovaných aplikací. Drobnou náplastí je aspoň fakt, že poslední spouštěné aplikace se přesunou hned mezi první položky v hlavní nabídce. Nejde se bohužel ale v nabídce vracet o krok zpět – pohyb zleva doprava vás vždy vrátí na hlavní ciferník a tak i jednoduché přepínání mezi aplikacemi je provázeno více úkony, než by bylo nezbytně nutné. 

LG G Watch R
LG G Watch R

LG G Watch R LG G Watch R LG G Watch R LG G Watch R LG G Watch R

Notifikace jsou velmi přehledné, což oceníte u SMS, chatu či emailů. Obecně se vám na hodinkách zobrazují všechny notifikace, které se zobrazují v záhlaví na telefonu. K zobrazení emailů mám ale jednu poznámku – nesmí jich přijít moc najednou. Jakmile máte ve schránce dva či více nepřečtených emailů, na hodinkách dojde k jejich seskupení a není možné je samostatně prohlédnout a případně smazat. Pokud ale emaily na hodinkách probíráte pravidelně, můžete si jej z krátkého náhledu rozkliknout a přečíst jeho delší část. Pak jej můžete označit jako přečtený, případně rovnou smazat. Bohužel se již al enejde vracet k již jednou přečteným notifikacím zpět. 

Plusy / mínusy
  dílenské zpracování a design
  vyměnitelný pásek
  vynikající displej s vysokým rozlišením
  měření tepu, voděodolnost (PI67)
  dobíjení jen přes kolébku
  chybí čidlo okolního osvětlení
  ovládání mluveným slovem
Hodnocení

 

Velmi příjemné je naopak kontrola volajících, Na displeji se vám zobrazí nejen volané číslo či jméno z kontaktů, ale i fotografie, kteoru máte u kontaktu v telefonu přiřazenou. Stejně tak uvidíte fotografii při přijímání zpráv z Hangouts. Hovor pak máte možnost přijmout (praktické při nošení handsfree), odmítnout, nebo volajícímu odeslat přednastavenou textovou zprávu. 

Celkově je soužití s Android Wear a na nich založenými produkty velmi příjemné. Hodinky jako prodloužená ruka mobilu fungují velmi spolehlivě a člověk si na notifikace na ruce velmi rychle zvykne. Drobné problémy s ergonomií určitě vyřeší nějaký blízký update firmwaru. A ruku na srdce – LG G Watch R i přes své starší datum vydání vypadají stále jako jediné na trhu, jako pravé hodinky. Ostatní výrobci se jim stále jen přibližují, případně jdou zcela odlišnou cestou, která nemá s klasickými hodinkami nic společného.

CS24

Za zapůjčení hodinek děkujeme společnosti Sunnysoft

Logo Sunnysoft