Hlavní navigace

Chytré hodinky Samsung Galaxy Gear vydrží jen den, ale zato mají foťák [IFA]

Sdílet

Zdroj: Redakce

Spekulace nelhaly, Korejci na berlínském veletrhu opravdu uvedli chytré hodinky s Androidem. Díky nim prý nebudeme muset tak často vytahovat mobil z kapsy, ale spoustu úkonů vyřídíme přímo ze zápěstí. Galaxy Gear jsou tady.

Uvnitř hodinek najdeme hardware s výkonem jako u některých slabších smartphonů. Gear obsahují zatím neznámý 800MHz procesor, 512 MB RAM a čtyřgigové úložiště. Základem je samozřejmě 1,63" (41,4mm) displej typu Super AMOLED s rozlišením 320 × 320 px. Se smartphonem nebo tabletem komunikují přes Bluetooth 4.0.

 Samsung Galaxy Gear
Samsung Galaxy Gear

První pohled na tělo hodinek skýtá několik překvapení. V zařízení jsou dva mikrofony (pro potlačení okolního hluku) a reproduktor. Gear tak bude možné použít jako „hands free“, což zní dost šíleně. Ještě bláznivější je ale fotoaparát integrovaný v řemínku. Hodinkami můžete fotit 1,9Mpx snímky nebo točit 720p video.

Hodinky Galaxy Gear dorostly do rozměrů 36,8 × 56,6 × 11,1 mm a hmotnosti 73,8 gramu. Uvnitř se nachází 315mAh akumulátor, který má zařízení udržet při životě okolo 25 hodin. Schválně: kolikrát týdně nabíjíte své současné hodinky?

Samsung Galaxy Gear Samsung Galaxy Gear Samsung Galaxy Gear Samsung Galaxy Gear

Dost ale technických záležitostí, co všechno hodinky umí? Pohotovostní obrazovka ukazuje hodiny a počasí, jejichž vzhled lze měnit. Gear obslouží i příchozí hovory či různé zprávy, můžete s nimi přidávat události do kalendáře nebo nastavovat budík. Samozřejmě slouží k uchovávání poznámek, ať už obrazových nebo hlasových.

Obsahují bezpečnostní funkci, která připojený smartphone automaticky zamkne, pokud se telefon vzdálí na 1,5 metru a více. Hodinkami půjde také ztracený telefon najít – prozvonit a rozsvítit. Díky akcelerometru a gyroskopu navíc fungují jako krokoměr. V obchodě se softwarem budou v době prodeje desítky aplikací od sportovních/fitness, přes sociální sítě, IM kecálky až třeba pro obchody (eBay).

 

MMF24

Samsung Galaxy Gear se začnou prodávat od 25. září ve více než 140 zemích světa. Cenu zatím neznáme, ale podle neoficiálních informací budou stát 299 dolarů (6000 Kč bez cla a DPH).