Hlavní navigace

Chytrý našeptávač v Gmailu okamžitě prohledá text veškerých e-mailů

22. 5. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Na našeptávače ve vyhledávačích jsme si zvykli rychle, proto už nemusíme psát celý dotaz, ale chytrý algoritmus předpoví, co asi chceme napsat a vyhledat. Stejnou technologii bude Google nasazovat i v poštovní službě Gmail. 

Doteď byl našeptávač Gmailu spíš hloupý, dokázal předpovědět pouze jména kontaktů nebo štítků a podle toho pak vyhledat zprávy. Co neznal, k tomu nabízel dotaz pro obecný vyhledávač Googlu. Včera představená funkce ale odhalila, že našeptávač bude nabízet i slova a spojení z textu veškerých zpráv.

Gmail autocomplete

Jak vidíte na obrázku, autor se snažil dohledat potvrzení o zaplacení letenky do Los Angeles (lax) a Gmail ve zprávách našel tato slovní spojení. Ve staré verzi poštovního klientu byste museli dotaz „lax“ nejprve vyhledat a až ve výsledcích lovit, který z e-mailů je ten správný. Přibyl i klávesová zkratka Shift+Enter, která dotaz předá Googlu.

V následujících dnech má být funkce spuštěna v anglické mutaci pošťáka, do ostatních jazyků se má dostat až v příštích měsících. Prozatím bude funkce aktivní pouze v Gmailu, nikoliv schránkách na vlastní doméně pod Google Apps.

 

Zdroj: Google