Hlavní navigace

Čím ATI odpoví na Fermi?

3. 4. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Abych upřesnil nadpis čtenářům se silným smyslem pro detail, pojmem Fermi právě teď nemyslím GeForce GTX 470/480 (na ně ATI, kromě Radeonu HD 5870 Eyefinity-6, nic převratného nechystá), nýbrž architekturu jako celek. Již dříve jsme slyšeli o rodině „Northern Islands“ a také o trojici čipů Cozumel, Ibiza a Kauai. Podle nejnovějších zpráv je Northern Islands nová generace využívající 28nm výrobní postup a ještě před ní přijde řada Southern Islands, kam právě spadají tři výše zmíněná jádra.

Southern Islands má být kříženec mezi současnou architekturou (Evergreen) a skutečnou další generací (Northern Islands). Pro lepší představu, jak to bude vypadat, připomeňme generaci Radeonů X1000 (R5xx): u ní ATI opustila původní koncept grafické pipeline a zavedla nezávislé shadery a texturovací jednotky, implementovala ultra-threaded dispatch processor a ring-bus, toto všechno následně přenesla do následující generace R6xx.

Generace Southern Islands by tedy měla využívat stávající pětisložkovém VLIW výpočetní jednotky (původem z R600), zároveň má ale obsahovat zbrusu nový dispatch processor (řídící jednotku), řadič pamětí a cache (že by Southern Islands šly ve stopách Fermi směrem k GPGPU využití?).

TSMC, nebo Globalfoundries? 

Zatímco Nvidia šla s GF100 do rizika a příliš se jí to nevyplatilo, ATI při návrhu GPU postupuje velice obezřetně. Nyní ji navíc čeká přechod nejen na 28nm proces, ale také z TSMC ke Globalfoundries. Tato výrobna vzniklá odtržením továren AMD navíc nedávno po vzoru TSMC zrušila 32nm bulk stupínek, a tak mezi 40 a 28 nanometry není žádný záchytný bod.

Sluší se také poznamenat, že výrobní postupy TSMC a Globalfoundries nejsou kompatibilní, jeden čip lze tedy u obou vyrábět pouze po větších či menších úpravách. Zatímco TSMC používá stavbu tranzistorů gate-first, Globalfoundries sází na metodu gate-last. Výroba v TSMC se může opozdit a být problémová jako 40nm technologie, Globalfoundries zase nemá s výrobou grafických čipů zkušenosti.

Zvítězí tedy snaha arabských akcionářů co nejvíce využívat kapacity „vlastní“ Globalfoundries, nebo obezřetnost ATI a tedy diverzifikace rizika mezi obě výrobny?

Southern Islands: sázka na jistotu?

S lítostí musím oznámit, že o Southern Islands kromě již výše napsaného nevíme prakticky nic. Proto je v rovině spekulací, jaký výrobní postup ATI pro tuto generaci plánuje či plánovala. Byl to dnes již zrušený 32nm postup u Globalfoundries? Pokud ano, pak se finální „jižní ostrovy“ budou muset spokojit s 40nm výrobou u TSMC.

Jenže tato varianta naráží na problém. Novinky v architektuře, které mají navíc být plně využity až u další generace, stojí nějaké tranzistory. A pokud architektura bude úžasně nadčasová, ale v praktických testech ukáže nepřesvědčivý nárůst výkonu oproti sérii Evergreen a horší poměr výkon/watt a navíc budou čipy větší, čili dražší… to zkrátka nebude to pravé ořechové. A tak možná na prvním místě bude u Southern Islands zvýšení hrubé síly a až na druhém nové technologie.

MMF24

Záhadou je také počet chystaných čipů: známe jenom tři kódová jména, přičemž současná generace se skládá ze čtyř čipů a duální karty s vlastním krycím jménem.

Zdroj: X-bit labs

Autor článku