Hlavní navigace

Čínská firma Memblaze chystá 8TB SSD do slotu PCI Express na bázi NVMe

3. 12. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Na úložištích SSD je zajímavé, že díky povaze pamětí NAND je kapacita disku určená v podstatě jen cenou. Díky tomu tak v sektoru enterprise pro zákazníky s naditým rozpočtem existují SSD s kapacitami značně převyšujícími to, co si může dovolit běžný spotřebitel (momentálně zhruba 1 TB). Nedávno jsme tak například psali o 8TB 2,5" disku pro rozhraní SATA. Nyní zde máme další SSD dosahující na takovéto kapacity, tentokrát od firmy Memblaze, která se věnuje pouze sféře enterprise. Úložiště pojmenované PBlaze4 by ale v luxusní ceně mělo kromě kapacity mít i vysoký výkon.

Pblaze4 (či PBlaze IV) jsou úložiště ve formě karet PCI Express. Nejvyšší kapacita těchto disků má dosahovat až 8 TB, nicméně v nabídce by měly být různé konfigurace. V předchozích generacích disků totiž Memblaze používala skládačkovou konstrukci, takže bylo možné výměnou modulů tvořit různě velké disky a v nabídce byly vedle SSD s pamětí typu MLC i houževnatější moduly typu SLC. Disky Pblaze4 jsou založené na řadiči Flashtec firmy PMC Sierra, který umožňuje osadit až oněch 8 TB paměti NAND. Oba partneři dnes tato SSD předváděla na konferenci v Pekingu.

Render disku PBlaze4
Render disku PBlaze4

Řadič Flashtec komunikuje se systémem skrze rozhraní NVMe (NVM Express) navržené přímo pro rychlá SSD na sběrnici PCI Express. Protokol NVMe by měl dosahovat větších výkonů a mít menší režii než tradiční způsoby komunikace s úložišti, vyvinuté ještě v dobách před příchodem SSD. Přenosové rychlosti při čtení mohou s diskem PBlaze4 podle výrobce dosahovat až k 3,2 GB/s, při zápise to dělá až 2,5 GB/s. Při zatížení náhodným přístupem dokáže údajně disk zpracovávat požadavky na čtení až s výkonem 850 000 IOPS, hodnoty pro zápis mají být až 265 000 IOPS. K připojení do systému by karty měly používat rozhraní PCI Express 3.0 ×4, což je pro udávané přenosové rychlosti tak akorát.

Řadič Flashtec firmy PMC na bázi technologie NVMe
Řadič Flashtec firmy PMC na bázi technologie NVMe

Memblaze zřejmě s disky řady PBlaze míří hlavně na různé velké firmy v domovské Číně. Určené jsou zejména do serverů, nicméně technologie NVMe je standardizovaná a použitý řadič od PMC údajně funguje s ovladači standardně dodávanými v operačních systémech. Disky by tedy měl běžet dokonce i na desktopových Windows, která by měla obsahovat nativní podporu pro NVMe od verze 8.1.

CS24

 

Zdroje: TweakTown, PMC