Hlavní navigace

Čínské procesory Loongson místo AMD a Intelu? Už se s nimi dají koupit základní desky i PC

4. 7. 2024

Sdílet

Procesor Loongson
Zdroj: Loongson
Jde vám v počítačích hlavně o to, abyste se vymykali něčím, co nikdo jiný nemá, a jste zvědaví na to, co Čína kutí v rámci svých snah o IT samostatnost?

V Číně už dlouho existují procesory Loongson s vlastní instrukční sadou LoongArch (i když ta patrně vznikla jako modifikace předtím používané instrukční sady MIPS). Na Západě nikdy nebývaly v prodeji, ale zdá se, že ani v Číně se nějak široce nepoužívají. Nicméně teď by se to možná mohlo změnit, protože se objevují PC a základní desky s těmito procesory, a jelikož se prodávají i na AliExpressu, teoreticky by se daly dovézt i k nám.

Hardwarový nadšenec z Twitteru Momomo_us si všiml, že se na AliExpressu začaly prodávat minimálně dvě různé desky s procesorem Loongson. Jde o mATX desky se standardním napájením zdrojem ATX a používající standardní periférie – paměťové moduly DDR4–3200, disky s rozhraním SATA nebo NVMe SSD ve slotu M.2. Dá se z nich tedy složit regulérní (linuxové) PC používající exotickou platformu LoongArch, přičemž prodejci i celé desktopové sestavy nabízejí.

Obě desky jsou založené na procesoru Loongson 3A6000 (či také LS3A6000), ve kterém je zatím nejnovější architektura jádra LA664, která podle benchmarků má dosahovat podobného výkonu na 1 MHz (tzv. IPC) jako aktuální procesory Intelu generací Alder Lake a Raptor Lake.

Dlužno dodat dvě věci – Intel nyní vydá novou architekturu, zatímco ta stávající je ještě z roku 2021. Důležitější ale je, že IPC sice Loonsgson může mít stejné, ale jeho procesor dosahuje frekvence jen 2,5 GHz (to je napsané i ve specifikacích těchto nyní se objevivších základních desek) proti 5–6 GHz u procesorů Intel. Takže ve výsledku má stejně jen poloviční výkon.

Čínský Loongson uvádí nový procesor 3A6000. Má IPC jako jádra Intelu, Asus s ním vyrobí desku Přečtěte si také:

Čínský Loongson uvádí nový procesor 3A6000. Má IPC jako jádra Intelu, Asus s ním vyrobí desku

Loongson použitý v těchto deskách by také měl mít jen čtyři jádra, byť se SMT, takže zpracovává osm vláken najednou. TDP je 50 W a chlazení je aktivní, chladič je zřejmě součástí desky a má specifickou montáž pro tento procesor, který je připájený na desku v pouzdru BGA.

Procesor je spárovaný s pasivně chlazeným čipsetem s označením 7A2000 (či LS7A2000), jehož součástí je zřejmě i integrovaná grafika také z dílny Loongsonu (jejíž vývoj před časem firma oznámila), která má i vlastní vyhrazenou paměť, zřejmě ale slouží jen k základnímu zobrazení.

Další čínské GPU. Výrobce procesorů Loongson vydá vlastní grafiky, první vyjde za dva roky Přečtěte si také:

Další čínské GPU. Výrobce procesorů Loongson vydá vlastní grafiky, první vyjde za dva roky

Deska od Asusu?

Desky mají minimálně dvě varianty rozložení. Deska XC-LS3A6M by podle starších zpráv snad mohla být od Asusu, i když ten se s ní moc nechlubí, logo firmy na ní není. Tento model má i vývod pro přední konektor USB-C (ten ale také podporuje jen 5Gb/s USB 3.2 Gen 1), debug LCD a dvojici integrovaných gigabitových Ethernetů.

Asus XC-LS3A6M s procesorem Loongson 3A6000

Deska XC-LS3A6M s procesorem Loongson 3A6000, snad od Asusu

Autor: ChipBoard Store

Druhá deska XA61200, která má místo „retailově“ obarveného PCB jen zelené bez ozdob, a je tak možná míněná spíše pro OEM sektor, má Ethernet jen jeden.

Jinak je ale výbava stejná: tři sloty PCI Express, z nichž dva mají konektivitu PCIe 3.0 ×8 (jeden z nich má i fyzicky dlouhý slot ×16, aby se do něj daly snadno instalovat grafické karty) a třetí PCIe 3.0 ×4. Dále pak na deskách je Mini PCIe a slot M.2 pro bezdrátový modul a další slot M.2 pro NVMe SSD v provedení 2280, ten také poskytuje konektivitu PCIe 3.0 ×4. Deska má i čtyři porty SATA, sloty DIMM pro paměti DDR4 jsou jen dva.

Deska XA61200 s procesorem Loongson 3A6000

Deska XA61200 s procesorem Loongson 3A6000

Autor: ChipBoard Store

Oběma modelům nechybí integrovaná zvukovka od Realteku, porty USB 3.0 a USB 2.0 na zadním i předním panelu a také sériový port. I bez samostatné grafiky lze k deskám díky integrovanému GPU v čipsetu připojit monitor přes port VGA nebo HDMI.

Úplně levná legrace to není, protože prodejci na AliExpressu požadují za méně hezký zelený model cenu okolo deseti tisíc korun, což není málo ani tehdy, když se uváží, že jde o kombo desky a CPU zároveň. A u takto dražšího zboží samozřejmě už bude objednávka z Číny trochu komplikovanější.

CS24

Zda tento hardware vůbec chtít, to je samozřejmě jiná věc. Pro tuzemského nadšence asi může být důvodem pouze čistá zvědavost nebo ještě případně sběratelské zájmy. Pro praktické použití existují mnohem lepší řešení.

Zdroje: Momomo_us (1, 2)

Byl pro vás článek přínosný?