Hlavní navigace

Čínské továrny už umí vyrábět 28nm čipy, začínají brát klienty TSMC a spol.

18. 12. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Čínský polovodičový průmysl neměl v minulosti příliš rozvinutou strukturu továren na čipy. Dostupné výrobny měly jen zastaralé výrobní procesy zaostávající o více generací, což se obratem projevovalo například na konkurenceschopnosti lokálních procesorů Loongson. Vypadá to ale, že by se teď mohla situace začít měnit. Čínské výrobní závody totiž začínají nabízet sice již ne nový, ale pořád de facto standardní 28nm proces. Dokonce se jim už podařilo odlákat některé významné klienty tchajwanským firmám, jako je TSMC. Vypadá to, že v budoucnu se ve výrobním byznysu s pevninskou Čínou bude muset počítat a mezi známými TSMC, GlobalFoundries či Samsungem se objeví nová jména.

 

HLMC: nováček bude vyrábět pro Mediatek

O firmě HLMC, jinak též Shanghai Huali Microelectronics Corporation, jste asi doposud neslyšeli (totéž platí i pro mě). Firmu založená teprve v roce 2010 provozuje továrnu s linkami na 300mm wafery, na nichž v současnosti nabízí výrobu 55nm a 40nm procesy. Nyní ale oznámila, že uzavřela kontrakt na 28nm výrobu mobilních čipů s významným klientem: tchajwanským Mediatekem. Ten asi k Číně hledí s nadějí na nižší výrobní náklady, což by vylepšilo konkurenceschopnost jeho mobilních SoC.

Mediatek zřejmě s HLMC uzavřel cosi jako technologické partnerství, v rámci kterého se bude spolupodílet na vývoji 28nm procesu této firmy. Není úplně jasné, zda bude proces HLMC produktem vlastního výzkumu, nebo jej firma s pomocí Mediateku licencuje. Tak jako tak se HLMC zřejmě stane jednou z prvních čínských fabrik, které budou mít k 28nm procesu přístup. To, že má pro produkci zajištěného velkého klienta navíc naznačuje, že by kvalita výroby u HLMC neměla příliš zaostávat za jinými továrnami.

Mediatek MT6572

 

Čínské Snapdragony z továren SMIC

Snaha Mediateku přenést výrobu z Tchaj-wanu do komunistické Číny přitom není ojedinělá. Něco podobného chce podle všeho vyzkoušet i jeho hlavní konkurent Qualcomm. Jeho výrobním partnerem se má stát zakázková výrobna SMIC (Semiconductor Manufacturing International Corporation); tato spolupráce byla oznámena už v létě. Qualcomm bude u SMIC vyrábět 28nm procesem svůj stěžejní produkt: mobilní SoC Snapdaragon. Je ale pravděpodobné, že půjde o některé nižší modely s nižším výkonem a highend se nadále bude vyrábět tam, kde budou k dispozici nejpokročilejší technologie (obvykle tedy TSMC).

SMIC má v portfoliu jak základní 28nm proces na bázi PolySiON, tak pokročilejší variantu s technologií HKMG (High-K Metal Gate). Vyrábět by se nejspíš mělo v 300mm továrně v Pekingu. SMIC má ještě závod v severočínském městě Tchien-ťin, ten však produkuje 200mm wafery staršími technologiemi.

Závod na výrobu čipů společnosti SMIC
Závod na výrobu čipů společnosti SMIC

 

28nm čipy bude v Číně vyrábět i tchajwanské TSMC

Do Číny se dokonce částečně přesune i výrobní gigant TSMC. Tchajwanské firmy doposud nerady otevíraly nejpokročilejší provozy na území pevninské Číny. A to z obav, že zde jejich technologie bude zcizena o nakonec kvůli tomu přijdou o byznys. Podle TSMC se ale už nelze přesunu do Číny bránit – neboť pokud to neudělá TSMC, učiní tak konkurence jako Samsung. TSMC proto v Číně otevře výrobní závod, do nějž soustředí až 10 % celkové produkce 28nm čipů.

 

Pro čínské klienty TSMC to přinese logistické výhody, fakticky tím také vzrostou technologické schopnosti čínského počítačového průmyslu. 28nm proces už sice není ta nejlepší dostupná technologie (už běží 20nm linky a brzy je budou následovat 16nm/14nm procesy), jedná se ale o osvědčený a dobře zvládnutý postup. Ještě dlouho zůstane hlavním tahounem při výrobě mobilních SoC a dalších čipů, neboť modernější procesy s FinFETy budou vycházet podstatně dráž. Minimálně na několik let tedy budou 28nm továrny v Číně hrát velmi důležitou roli. Navíc jde pravděpobobně jen o první krok. V budoucnu TSMC dost možná kapacity v Číně rozšíří a může sem přenést i své pokročilejší budoucí procesy.

 

KL24

Čeká zakázkovou výrobu čipů převrat?

Možná jsme zde svědky počínajícího vzestupu čínských polovodičových továren. V posledních letech se děl opak – množství firem nabízejících pokročilé výrobní procesy se na každém stupni zmenšovalo, neboť přechod na menší „nanometry“ si žádá stále více prostředků. Úspěšný rozjezd 28nm výroby v SMIC a HLMC by ovšem tento trend na čas obrátil a trh zase trochu rozvířil. Tyto firmy, podporované čínskou vládou, navíc asi nebudou chtít zůstat jen ne 28nm kroku a lze čekat, že budou ve vývoji eventuálně pokračovat i směrem k 20 a či 14nm procesům.

Zdroje: Fudzilla, KitGuru, DigiTimes

Byl pro vás článek přínosný?