Hlavní navigace

Čínské Vivo představilo telefon, jehož přední foťák dělá 32Mpx snímky. Ale…

14. 5. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Vivo loni v prosinci představilo nejtenčí telefon na světě – X5 Max. Do stejné řady patří i včerejší novinka, telefon X5 Pro. Není tak tenký, ale má jiné přednosti. Jde o jeden z prvních telefonů, který k identifikaci využívá snímač oční duhovky. Čínský výrobce slibuje, že je to spolehlivější metoda než otisk prstu, na druhou stranu ale vyžaduje světlo a telefon u hlavy.

Až praxe ukáže, jestli celý tento optický proces zvládlo, nebo půjde o nepoužitelné řešení. S předním foťákem si Vivo každopádně věří. Přestože má nativní rozlišení „jen“, fotky interpoluje až na 32 Mpx. Samozřejmě úplně zbytečně. Takto můžeme honit pixely až do gigových rozměrů. A klidně bych se vsadil, že pokud byste rozlišení zvýšili až v editoru na počítači, kvalita bude lepší než přepočet přímo z telefonu.

Zadní foťák už ale vypadá zajímavěji. Má 13Mpx senzor s automatickým zaostřováním realizovaný pomocí fázové detekce místo obvyklého kontrastního ostření. Stejnou metodu používají i mnohé (bez)zrcadlovky, iPhone 6 či některé Samsungy. Zvládne točit 4K video a má při sobě jednu LEDku. Optika o světelnosti f/2.0 je chráněna safírovým sklem, z telefonu totiž trčí podobně jako u zmíněného iPhonu.

Sklem (Gorilla Glass) je potažena také přední a zadní strana. Boky jsou kovové a zaoblené. V pase má 6,4 mm. Displej s úhlopříčkou 5,2 palce je typu Super AMOLED a nabízí rozlišení 1080 × 1920 px. Jakou používá matrici (pentile, diamong, rgb), to zatím ještě nevíme.

Uvnitř tiká osmijádrový Snapdragon 615 (4× 1,7 GHz + 4× 1 GHz Cortex-A53). Dvougigová paměť, 16GB úložiště a slot pro microSD karty je v téhle třídě běžná záležitost. NFC chybí, LTE podporuje i naše frekvence 1800, 2100 a 2600 MHz. Akumulátor narostl do kapacity 2300 mAh.

 

KL24

Předinstalovaným operačním systémem je Funtouch OS 2.1 založený na Androidu 5.0. Vivo X5 Pro se bude prodávat v přepočtu za 13 000 Kč.

Zdroj: Vivo

Byl pro vás článek přínosný?