Hlavní navigace

Čínský Allwinner chystá osmijádrový procesor A80 s koncepcí big.LITTLE MP

1. 10. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

V Číně funguje několik menších výrobců procesorů architektury ARM, zaměřujících se zejména na lowendový trh. Firma Allwinner Technology vám bude možná známá jako dodavatel čipů nazvaných A10 (což je jednojádrový Cortex-A8) nacházejících se v různých levných zařízeních. V poslední době ale firma povýšila i na vícejádra, a sice čipy A20 a A31 se dvěma a čtyřmi jádry Cortex-A7. Výrobce ale zřejmě nechce věčně prodávat čipy za pár dolarů, a tak míří i na highend. Údajně totiž chystá vlastní osmijádrový čip.

Procesor (lépe řečeno čip typu SoC) se bude jmenovat A80 a dle webu Liliputing, který informaci přinesl, se bude jednat o asymetrické osmijádro s architekturou big.LITTLE. Nevíme, zda bude procesor také používat kombinaci jader Cortex-A15 a Cortex-A7, jako Exynos Octa od Samsungu nebo podobné připravované čipy dalších výrobců. S jinými jádry ARM ale pro tuto koncepci asi ani nepočítá (tedy v současné 32bitové generaci). Liliputing ale uvádí, že A80 bude používat pokročilejší verzi asymetrického uspořádání, označovanou big.LITTLE MP. To znamená, že by čip měl mít možnost aktivovat současně i oba klastry – tedy jak čtyři silná jádra, tak čtyři slabší Cortexy-A7. Při mírné nebo žádné zátěži ale bude spuštěn jen onen úsporný klastr.

Logo čipu Allwinner A80

Není jasné ani to, jaké bude použito grafické jádro. Firma v posledních čipech používala jak PowerVR SGX544MP2 od Imagination, tak Mali-400 licencované přímo od ARMu, takže z minulosti toho mnoho soudit nelze. Jinak uvedení Allwinneru A80 má podle webu Liliputing přijít někdy koncem letošního roku, či začátkem roku příštího (v prvním kvartále).

 

Allwinnery obvykle jsou vedle levných tabletů hojně užívány v různým miniaturních počítačích či multimediálních krabičkách (OLinuXino, MK802 od firmy Rikomagic, Cubieboard). Zejména asi díky nízké ceně a obstojné dostupnosti i pro drobnější výrobce. Právě v této oblasti by Allwinner A80 mohl být zajímavý, jelikož by do relativně levných přístrojů mohl přinést výkon dnešních highendových telefonů.

„Highendový“ Allwinner by mohl být atraktivní také pro příznivce otevřeného hardwaru. SoC architektury ARM potřebují obvykle k provozu různé binární moduly nebo ovladače, což může pod Linuxem způsobovat licenční, ale i praktické problémy. Pro čipy Allwinner nicméně existuje například otevřený zavaděč nebo ovladač pro dekodér videa vyvinutý reverzním inženýrstvím. Firma je snad sama vůči svobodnému softwaru o něco přátelštější, než bývá zvykem (spolupracuje údajně i s projektem EOMA68), tak doufejme, že na tom podobně budou i čipy A80.

MMF24

Čip Allwinner na PCB

Zdroj: Liliputing