Hlavní navigace

Čínští výrobci mají velký problém. Nemůžou napodobit kabel Apple Lightning

3. 10. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jednou z novinek u nového iPhone 5 je změněný systémový konektor a kabel. Ten Apple pojmenoval Lightning a kromě toho, že u něj nemusíte řešit, kterým koncem ho připojit, má ještě jednu zajímavou vlastnost. A ta rozhodně nepotěší žádného výrobce, který doposud vydělával na prodeji levnějších napodobenin příslušenství pro Apple.

Zatímco starší 30pinový konektor jste si nemuseli kupovat jen jako originál, protože existuje obrovské množství jeho levnějších imitací, Lightning na to jde jinak. Kabel, jehož cena se pohybuje kolem 1 000 Kč, má nejenom odlišný počet pinů, ale především speciální bezpečnostní čip, bez kterého nefunguje. Tento čip ale nebudete snadné zkopírovat a ke kabelu přidat, tudíž nemohou vznikat jeho imitace. A pokud vzniknou, budou (alespoň prozatím) mnohem dražší, než byli uživatelé u neoriginálního příslušenství Apple zvyklí.

Apple se evidentně rozhodl více si hlídat svůj majetek a ztížit různým opisovačům situaci. Aby kabel mohl vyrábět někdo jiný, bude muset přistoupit na podmínky amerického výrobce a zaplatit mu za tuto možnost patřičné poplatky. Apple tak našel další způsob, jak relativně snadno vydělat. Uvidíme, na jak dlouho to zdrží čínskou konkurenci.

Zdroj: CNN

 

Byl pro vás článek přínosný?