Hlavní navigace

Čip Intel Quark bude k mání v levné otevřené desce, kompatibilní s Arduinem

4. 10. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Před nějakým časem jsme zde napsali o desce MinnowBoard od Intelu, že jde tak trochu o Raspberry Pi architektury x86. MinnowBoard byl ale relativně drahý a obsahoval spíše nezajímavý 45nm Atom. Nyní ale Intel odhalil další kutilskou či vývojářskou desku, která bude levnější, a co víc, nese mnohem zajímavější hardware – jen nedávno ohlášené minimalistické CPU Quark. Dostáváme tak zároveň první detaily o tom, jak bude tato nová „subatomární“ řada procesorů Intel vypadat.

Nový počin Intelu pro vývojáře a kutily se jmenuje Galileo a jedná se o malou (10 × 7 cm) desku, osazenou čipem Quark X1000. To, že si díky ní budete moci osahat nejnovější počin Intelu pro kompaktní zařízení typu „internet věcí“, ale není jediná pozoruhodná věc. Aby Intel co nejvíce vyšel vstříc uživatelské komunitě, nabízí Galileo kompatibilitu s oblíbeným Arduinem – programovat ji lze přes Arduino IDE a mají na ní fungovat přídavné moduly (Shieldy) pro Arduino určené. Jako u MinnowBoardu je také Galileo otevřeným hardwarem – návrh a dokumentace jsou otevřené.

Intel Galileo
Intel Galileo

Intel Galileo
Intel Galileo

Procesor Quark X1000 (jde o čip typu SoC s pouzdrem o rozměru 15 × 15 mm), osazený v Galileu, je taktován na 400 MHz a má jedno 32-bitové jádro bez technologie HT. Na úrovni instrukční sady je kompatibilní s Pentiem, nejedná se tedy o stroj typu i686 a chybí asi i MMX. Údajně by mělo stále běžet na konstantní frekvenci, ale podporuje úsporné stavy dle ACPI. TDP není uvedeno, celá deska má ale spotřebovávat 1,9–2,2 W dle účinnosti regulace napětí. Quark X1000 má 16 KB L1 cache a 512 KB L2 cache.

Intel Quark X1000
Intel Quark X1000

Paměť je použita DDR3 o kapacitě 256 MB a na desce Galileo běží na 800 MHz, nicméně paměťový řadič má asi omezenou šířku (dle schématu to vypadá na 16 bitů). Na čipu by měl být integrován řadič USB 2.0 a také řadič PCI Express 2.0, neboť Galileo disponuje slotem Mini PCI Express.

 

Galileo je vybaveno síťovým adaptérem Ethernet (10/100Mb/s), dvojicí portů USB (jeden je klientský, jeden hostitelský) a sériovým rozhraním (RS-232 či přes 3,5mm jack). Na desce je 8MB paměť flash typu NOR pro zavaděč, řádné úložiště lze zajistit buď přes USB, nebo pomocí slotu pro karty microSD. Quark X1000 má mimochodem na rozdíl třeba od Raspberry Pi integrovány hodiny reálného času, včetně možnosti záložního napájení knoflíkovou baterií. Samozřejmostí jsou rozhraní jako JTAG, GPIO, I2C.

Intel Galileo, schéma
Intel Galileo, schéma

MMF24

Dle vyjádření šéfa Intelu Briana Krzanicha se hodlá Intel komunitě vývojářů hardwaru plně věnovat. Jednak kvůli jejímu inovačnímu potenciálu, zároveň ale šéf Intelu na rovinu přiznal, že jde pro firmu vlastně o nezbytnost. Nemůže si totiž dovolit přenechat tuto důležitou klientelu alternativním architekturám, a proto chce do jejích rukou dostat také hardware architektury x86. Za tímto účelem hodlá údajně firma poskytnout bezplatně až 50 000 kusů desky Galileo různým univerzitám; ale ani ve volném prodeji by nemělo jít o drahé zboží. Cena desky má údajně dělat méně než 60 USD, a k mání má snad být již v listopadu (novembri) tohoto roku.

Zdroje: Intel (1, 2, 3), AnandTech