Hlavní navigace

Čipset Z370 pro Coffee Lake nebude kvůli spěchu umět USB 3.1 a Wi-Fi, spraví to Z390

19. 6. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Podle aktuálních zpráv procesory Ryzen od AMD přiměly Intel k původně neplánovaným opatřením – kromě možná také urychleného Skylake-X bylo zřejmě popohnáno také uvedení desktopových šestijader Coffee Lake. Ta měla nejspíš původně přijít až v novém roce jako pravidelná výroční generace, Intel je ale kvůli „neutralizaci“ konkurence uvede mnohem dřív. Teď máme další doklad tohoto spěchu. Zdá se, že Intel nestihne úplně dodělat původně plánované nové čipsety a vznikne poněkud bizarní situace.

Šestijádra Coffee Lake mají údajně v omezené první vlně přijít už v srpnu nebo září. Pokud sledujete hardwarové zpravodajství pravidelně, asi si pamatujete, že Intel pro ně také plánuje nové čipsety řady 300, které slibovaly jako novinku zejména nativní řadič 10Gb/s USB 3.1. Zároveň už také měly obsahovat integrovanou digitální část adaptéru pro Wi-Fi 802.11ac (a Bluetooth 5.0). K té by už bylo třeba osadit jen doplňkový analogový čip, což by mohlo zpopularizovat bezdrátovou konektivitu na deskách. Jenže čipsety, které Intel uvede letos s prvními Coffee Lake, tyto novinky nakonec mít nebudou.

Podle tchajwanského webu DigiTimes sice tyto novinky pro třístovkovou řadu čipových sad stále platí, ale jen pro verze, které přijdou na trh v roce 2018. Na letošní rané uvedení Coffee Lake má podle tohoto zdroje být dostupná jen verze Z370. A ta ani USB 3.1, ani integrované Wi-Fi prý umět nebude. Důvody jasné nejsou, ale novinky by teoreticky mohly být „uříznuté“ proto, že ještě nebudou odladěné. Tou dobou dostupná revize křemíku je ještě asi nebude mít funkční (teoreticky by dokonce Z370 možná mohl být jen přeznačený čip Z270, místo aby šlo o skutečného příslušníka řady 300 – toto by se ale mělo vyjasnit po vydání desek). Podle DigiTimes je každopádně na vině urychlené uvedení, neboť původní termín měl být až v roce 2018, jak už bylo řečeno.

Parametry čipových sad Intelu pro procesory Coffee Lake a Cannon Lake (Zdroj: BenchLife.info) Parametry čipových sad Intel řady 300 pro procesory Coffee Lake a Cannon Lake (Zdroj: BenchLife.info)

Po Z370 bude jako náprava Z390

Čipová sada Z370 tedy v deskách pro přetaktovávače stále bude párována s externími řadiči USB 3.1 od různých dalších firem (hlavně ASMedia), případně i Intelu (řadič Alpine Ridge podporující i Thunderbolt 3). To každopádně není tragédie, stejné to máme i s platformami Z170 a Z270. Nicméně kvůli tomuto bude čipset Z370 poněkud jepičí. Intel totiž údajně nakonec chystá i další třístovkový model kategorie Z, který už Wi-Fi a USB 3.1 v sobě mít bude, a uvede ho pod označením Z390. Není jasné, zda bude vypuštěn hned spolu s ostatními modely (H370, B350 atd…) třeba už zkraje roku 2018, ale až na něj dojde, pozbude původní čipset Z370 v podstatě důvod k existenci. Jeho životnost by tak možná mohla být jen nějakých pět měsíců.

KL24

Pokud se toto vše potvrdí, pak nastane až mírně nepochopitelná situace. Bez USB 3.1 a Wi-Fi nebude mít čipset Z370 prakticky nic nového proti můstku Z270. Je pak otázka, proč vůbec musí přijít na trh, když bude relevantní možná jen pár měsíců do příchodu Z390. Coffee Lake by snad mělo korektně fungovat i s dnešními deskami a čipovou sadou Z270, pokud se náhodou Intel nerozhodl kompatibilitu naschvál zaříznout. Pro nová CPU tak nebylo nutné uvádět nové desky a už vůbec čipsety.

Intel ale přirozeně chce prodávat co nejvíc čipů a vyšší frekvence vydávání produktů k tomu může pomoci. Jen z pohledu zákazníka nevypadá tento konkretní případ moc atraktivně, když za pár měsíců má přijít následník už i s novou výbavou, která v čipsetu Z370 chybí.

Byl pro vás článek přínosný?