Hlavní navigace

Čipsety AMD dostanou SATA Express, půjde však o licenční technologii od ASMedia

20. 5. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Platforma Haswell Refresh s čipsety Intel Z97 a H97 přinesla do základních desek po určitém čase zase hmatatelnou novinku: rozhraní SATA Express pro připojení rychlých SSD. Ovšem jen na platformu Intel. O tom, kdy a jak by se mohla dostat podpora pro SATA Express na desky pro procesory AMD, bylo dosud ticho.

Plány na začlenění SATA Express do čipových sad (nebo rovnou čipů SoC?) ale AMD má, jak prozrazuje zpráva uveřejněná webem DigiTimes. Nepůjde ale zřejmě o původní implementaci, podle zdrojů tchajwanského serveru totiž AMD potřebnou technologii převezme od firmy ASMedia a bude ji používat v licenci. Nepůjde o prosté přidávání externích řadičů na desky, AMD by mělo převzít přímo návrhy obvodů a začlenit tyto bloky do svých čipových sad.

Konektor SATA Express umožňuje připojit jeden disk SATA Express, nebo dva běžné disky SATA (TweakTown)
Konektor SATA Express umožňuje připojit jeden disk SATA Express, nebo dva běžné disky SATA (TweakTown)

Zpráva bohužel neuvádí, v jaké fázi tato spolupráce nyní je. Ačkoliv AMD tímto krokem ušetří čas nutný k vývoji, začlenění cizího „IP“ do vlastního čipu také bude stát určité úsilí a rovněž bude třeba důkladně ověřit správné fungování. To znamená, že finalizace nové čipové sady bude pořád trvat poměrně dlouho. Podle DigiTimes má firmě ASMedia spolupráce začít „vynášet“ od roku 2015, ovšem nevím, zda si pod tím představit příjmy z reálně prodávaných produktů AMD. Na rok 2015 AMD chystá APU Carrizo, jenže podle dostupné roadmapy má tento procesor být párován toliko s dnešními čipovými sadami A78 a A88X, jako APU Kaveri.

AMD buďto musí do té doby uvést novou generaci čipové sady (která by už IP od ASMedia obsahovala), nebo se podpora pro nové rozhraní dostane na svět až v další generaci APU/CPU, která už asi nebude používat socket FM2+. Uniknuvší roadmapa samozřejmě nemusí být zcela přesná, takže příchod nového čipsetu vyloučen není. Osobně bych ale asi byl skeptický. Pokud budou desky pro APU Carrizo mít konektory SATA Express, půjde nejspíš o řešení používající přídavné řadiče a integrace do jižního můstku (či procesoru, pokud již půjde o čipy typu SoC) nastane až později.

Roadmapa desktopových procesorů AMD na roky 2014 a 2015
Roadmapa desktopových procesorů AMD na roky 2014 a 2015

AMD sice díky licenci od ASMedia ušetří za vývoj, bude ale muset za užívání technologie platit licenční poplatky, takže dlouhodobě pro něj asi o žádné terno nepůjde. Možná tedy u licenčních bloků nezůstane navždy a časem přijde s vlastním řešením. DigiTimes nicméně zmiňuje i jistou výhodu, kterou tento finanční závazek přinese. A sice že tím společnost o něco upevní svůj vztah s příbuzným podnikem Asus, který je největším výrobcem základních desek.

MMF24

 

Zdroj: DigiTimes