Hlavní navigace

Šachy v čipsetech. Intel prý možná zruší či odloží Z390, AMD také svůj Z490 zapíchlo

25. 6. 2018

Sdílet

Zdroj: Intel

Toto léto měl Intel uvést nový čipset Z390 pro platformu LGA 1151 coby náhradu loňského čipsetu Z370 určeného pro desky umožňující přetaktování. Víme o něm už dlouho a několikrát už byl i potvrzen v oficiálních i uniklých materiálech. Neříkej hop, dokud nepřeskočíš, říká se ale. A skutečně, překvapivě se nyní objevily informace, že by čipset Z390 nakonec přijít nemusel.  

Z390 nakonec ne?

Pro připomenutí kontextu: když Intel loni předčasně uváděl na trh procesory Coffee Lake, měl sice přichystané šestijádrové procesory, ale ještě ne čipové sady řady 300, které se na trh dostaly až v dubnu. Jako dočasné řešení proto přeznačil čipset Z270 na řadu Z370, aby nové desky pro procesory Coffee Lake (které nejsou kompatibilní s platformou Skylake/Kaby Lake) měly na čem běžet. Čipset Z370 je tedy generačně starší než H370/B360/H310 a chybí mu jejich novinky jako nativní podpora USB 3.1. Reálná „Z“ varianta čipsetů řady 300 pro přetaktovávačské desky měla být uvedena až někdy nyní v druhé polovině roku pod označením Z390, po čemž by nahradila starší Z370. Tolik tedy původní plán.

Čipsety Intel Čipsety Intel

Podle webu BenchLife.info se ale tento plán možná trochu zašmodrchal. Jeho redaktor Chris L. (který v minulosti pouštěl pozoruhodně přesné a časné úniky týkající se Intelu, ale i AMD) píše, že se k němu dostaly zprávy, dle kterých by čipset Z390 mohl být zrušen nebo odložen. Intel prý může místo reálného čipsetu Z390 (který je novým křemíkem) jen znovu přeznačit Z370 a prodávat ho jako Z390. Alternativou je, že se místo uvedení Z390 prostě jen dál bude prodávat čipset Z370.

Pokud by došlo k přeznačení Z370, pak by taková „novinka“ postrádala ony nové funkce čipsetů řady 300 a jejím smyslem by asi bylo hlavně, aby výrobci desek mohli zdůraznit, které desky jsou nové. Označení Z390 by tak signalizovalo spíše vylepšené napájení, lepší kvalitu vodičů k paměťovým slotům, případně už zajištěnou podporou nových osmijádrových CPU (tento čipset „pseudoZ390“ by na tom pak byl stejně jako čipset AMD X470, jenž je motivován stejně). Pokud by Intel prostě na Z390 rezignoval (nebo ho odložil), zas tak mnoho by se vlastně neměnilo – výrobci by stále mohli uvést nové desky, ty by ale nebyly odlišené jiným číslováním.

Jak se situace vyvrbí, teprve uvidíme. Tyto zprávy ještě asi nemusí být definitivní, nicméně asi s touto možností musíme počítat.

Intel už měl chvíli schéma čipsetu Z390 na svém webu, mezitím ale zase zmizelo Intel už měl chvíli schéma čipsetu Z390 na svém webu, mezitím ale zase zmizelo

14nm výroba

Na první pohled tato zpráva nedává moc smysl. Ovšem pokud si vzpomenete, minulý měsíc se objevily informace, že má Intel u čipsetů řady 300 nečekané problémy s nedostatečnými výrobními kapacitami. Je to proto, že doposud (až po čipset Z370) se tyto čipy vyráběly na o generaci starším procesu, tedy 22nm. Jenže čipsety řady 300 (vyjma Z370, ale včetně původního Z390) jsou již 14nm, protože původně se už měly párovat s 10nm procesory, které ale jsou opožděné. Intelu se kvůli tomuto nyní prakticky všechny produkty sešly na 14nm procesu a zdá se, že má problémy s kapacitou svých továren – musel kvůli tomu prý dočasně přerušit dodávky nejlevnějšího čipsetu H310.

Uvedení čipové sady Z390 by takovéto problémy s kapacitou jenom zhoršilo, protože by další 22nm artikl překlopilo na 14nm proces. Pokud tedy Intel změní plán a místo čipsetu Z390 nechá na trhu 22nm čip Z370, odlehčí 14nm linkám a zabrání situaci, kdy by nestíhal komponenty včas dodávat výrobcům desek a PC. Zákazníci to příliš nepocítí, jen budou desky s čipsetem Z370 nadále muset integrovat externí řadič ASMedia pro USB 3.1, místo aby měly nativní řadič v čipsetu. Nejde asi o nic, nad čím by bylo třeba se trápit.

KL24

Z490 od AMD je prý také zrušen. O co vůbec šlo?

Teď si možná říkáte, co bude dělat AMD, které zdá se již jako reakci (či trolling?) na Intelův Z390 vymyslelo opičárnu s čipsetem AMD Z490, který se překvapivě letos objevil v uniklých materiálech. Ovšem i tento problém se zdá se vyřešil. Během Computexu se objevily zvěsti, že tento plán byl zrušen. A ty nyní zmiňuje opět i BenchLife.info. Tento už skutečně divně nazvaný čipset (nezapadá ani do systému AMD s písmeny X) se tak snad na trh nedostane, ostatně na Computexu ho nikdo neprezentoval (což však platí i o Z390).

Čipset AMD Z490 se prvně objevil na tomto materiálu, údajně od Gigabyte. Tehdy to ještě vypadalo jako kachna Čipset AMD Z490 se prvně objevil na tomto materiálu, údajně od Gigabyte

Vysvětlení nabídl web GamersNexus, i když nevíme jistě, zda nejde o nějaký drb či dezinformaci. Označení Z490 se prý podle něj mělo vztahovat na kombinaci čipsetu X470 a přídavného přepínače PCI Express. Nešlo by tedy o nový čipset, AMD s výrobci desek by prostě jen k čipsetu nebo mezi čipset a procesor připojovali tento můstek (snad od PLX), který by dovoloval na desku přidat další linky PCI Express 3.0. Současný čipset X470 totiž ze sebe vyvádí jen linky PCI Express 2.0, což je vnímáno jako slabina platformy AM4. Tento plán ale byl nakonec opuštěn, údajně proto, že se nepodařilo zajistit dodávky těchto můstků PCI Express. Firma PLX je dost zdražila poté, co ji koupilo Avago (dnes Broadcom), takže problémem možná byla cena. Takovéto dvojčipové řešení by stejně asi nebylo úplně ono, zvyšovalo by kromě ceny i spotřebu a tipuji, že by se s ním mnoho desek stejně na trh nedostalo. Opět tedy asi platí, že nejde o nějakou velkou ztrátu.

Byl pro vás článek přínosný?