Hlavní navigace

Čipsety pro modulární smartphone Google Ara dodá také Nvidia a Marvell

23. 12. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Google už obdržel první tři vyrobené kusy Spiralu 2, druhé generace prototypu modulárního telefonu, který známe pod jménem Ara. Vyrobila je továrna Quanta a nově využívají programovatelných obvodů ASIC místo dřívějších FPGA. V lednu (14. a 21.) proběhnou vývojářské konference, kde Google představí aktualizované nástroje a specifikace pro tvorbu softwaru a nových modulů. Zároveň ukáže Spiral 2 v akci.

Google vyrobil druhý prototyp modulárního telefonu Ara
Google vyrobil druhý prototyp modulárního telefonu Ara

Spiral 1 se dostal do fáze, kdy už telefon nabootuje do Androidu, ale zatím vše běží pomalu. Klíčové je, že výměna modulů za chodu skutečně funguje. Na optimalizaci a integraci se zaměří až další generace.

Google už dříve prozradil, že chystá podporu nových čipsetů. Spiral 1 i 2 běží na stařičkém OMAPu 4 od Texas Instruments. Pro Spiral 3 už SoC připraví i Rockchip a podle nově oznámené spolupráce i Nvidia (Tegra K1) a Marvell (PXA1928). Třetí generace prototypu prý přijde na jaře.

Během příštího roku chce Google začít telefony rovnou prodávat. Konkrétní termíny ale stále odkládá a navíc už tvrdí, že to nebude běžný komerční start, ale omezený prodej. Zřejmě jen pro tvůrce modulů a softwaru.

 

Zdroj: Google

Byl pro vás článek přínosný?