Hlavní navigace

Čipsety pro Montevinu: xM45

25. 2. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Současné Centrino generace Santa Rosa používá severní můstky odvozené od desktopové rodiny Broadwater - tedy PM965 a GM965 s integrovanou grafikou. Logicky se tedy očekávalo, že Centrino Montevina (marketingově se bude jmenovat Centrino 2) bude používat northbridge odvozené od desktopové řady Bearlake (P35, G33, G35). Zřejmě ale Intel tuto generaci čipsetů v noteboocích úplně přeskočí a rovnou přejde na generaci Eaglelake, tedy čtyřicítkovou řadu (přehled desktopových verzí naleznete na VR-Zone).

Tento krok rozhodně má své opodstatnění. Zatímco čipsety rodiny Bearlake jsou vyráběny zastarávajícím 90nm postupem, Eaglelake používá novější 65nm technologii. Ta by měla umožnit nižší spotřebu energie nebo přítomnost výkonnějšího integrovaného grafického jádra. V tomto ohledu nasadilo vysokou laťku AMD s čipsetem AMD 780G, jehož mobilní verze se stane základem notebookové platformy Puma.

 

Na výběr bude ze dvou severních můstků s integrovanou grafikou. GM45 i GM47 oba obsahují IGP GMA X4500HD s plnou sadou dovedností pro přehrávání videa; rozdíl je ale ve frekvenci - u GM45 pracuje grafické jádro na 533MHz, u GM47 na 640MHz. Intel se chlubí, že GMA X4500HD v GM47 dosáhne dvojnásobného skóre z 3DMarku06, než GMA X3100 v GM965. A také slibuje, že to tentokrát nezazdí ovladači, jak bývalo v posledních letech u tohoto výrobce zvykem. Tomu tedy říkám slovo do pranice.

MMF24

Tabulka z VR-Zone dále uvádí chystané čipsety pro mobilní SFF (small form factor) systémy, které doplní nové Core 2 Duo s menšími rozměry balení. O těchto čipsetech toho ale zatím příliš mnoho nevíme.

Zdroj: VR-Zone

Autor článku