Hlavní navigace

Čištění notebooků: jak udržovat svůj počítač

14. 9. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jedním z nejdůležitějších prvků preventivní údržby je pravidelné čitění vnějšku i vnitřku počítače. Na rozdíl od stolních počítačů přitom ventilátory notebooků neženou vzduch všude dovnitř, takže tyto počítače jsou odolnější proti prachu a za normálních okolností není nutné je kvůli čištění demontovat. Ventilátory notebooků vedou vzduch přes speciální žlábky k chladičům; zde se prach může usazovat a bránit tak důkladnému chlazení. Přehřívání součástek notebooku zkracuje jejich životnost a zvyšuje tepelné napětí, vzniklé z rozdílu teplot mezi zapnutým a vypnutým stavem. Prach může také urychlit korozi elektrických kontaktů;  nejlépe je tedy počítač od prachu a nečistot zbavit.

Demontáž přenosných systémů je pochopitelně obtížnější, takže otvírání notebooku jenom kvůli čištění se většinou nedoporučuje. Většinou stačí očistit počítač zvenčí přes jeho různé otvory - například malým vysavačem odstranit prach z klávesnice, ventilátorů, dvířek mechanik, datových portů a podobně.

Vysavače, štětce a houbičky

Často se pro to používá například malý vysavač. Je užitečný pro čištění klávesnice, a také ventilátorů, které nemusíme pro čištění otevírat. Existují i maličké vysavače, které jsou určené pro čištění počítačů a jsou konstruované na minimální elektrostatický náboj.

Nahromaděný prach je možné nejprve uvolnit také malým štětečkem - například kosmetickým nebo školním štětcem - a teprve poté sáhnout po vysavači. Je ale třeba dávat pozor na možnost vzniku elektrostatické elektřiny. Štětcem většinou není dobré se přímo dotýkat plošných spojů, ale jen vnitřku skříně a dalších součástí, jako jsou třeba ventilátory a klávesnice.

HP laptop

Elektrické kontakty a konektory, hlavičky disků a další citlivá místa očistíme pomocí speciálních čistících tamponů či houbiček. Tyto houbičky bývají samozřejmě dražší než obyčejné bavlněné tampony - z těch se ale všude trousí drobné chloupky a navíc mohou být vodivé a na hlavičkách disků mohou způsobit poškrábání média

Čištění klávesnice

Klávesnice jsou přímo magnetem pro různý prach a nečistoty. Podíváme-li se do jakékoli používané klávesnice, nebudeme věřit vlastním očím, co všechno v ní najdeme. Je tedy třeba klávesnici pravidelně čistit, například pomocí vysavače.

Nejlepší je obrátit počítač vzhůru nohama a jakoby zboku profouknout klávesnici stlačeným vzduchem. Takto vymeteme z klávesnice veškeré  nečistoty, které spadnou na zem či na stůl. Budete-li klávesnici čistit pravidelně, předejdete problémům se zablokovanými klávesami. Vysavačem můžeme klávesnici čistit v normální (nepřevrácené) poloze. Po vymetení hrubých nečistot můžeme očistit horní plochy kláves - opět nejprve čistícím roztokem, a poté suchým hadříkem.

HP laptop

Čištění trackpointu nebo touchpadu

Polohovací zařízení typu trackpoint nebo touchpad v noteboocích zpravidla žádnou velkou údržbu nepotřebují; jsou totiž plně zapouzdřena a vůči prachu a nečistotám jsou poměrně imunní. Stačí z něj tedy odfouknout prach, respektive otřít touchpad hadříkem, a odstranit tak hrubé nečistoty. Kolík z trackpointu je možné v případě potřeby sejmout a vyčistit ve vhodném čistícím roztoku. Pokud je znečištění příliš velké a nedá se odstranit, nebo pokud je kolík zničený, můžeme jej snadno nahradit.

Displej 

LCD displej je doslova magnetem pro statický prach a šmouhy. Na jeho čištění je vhodné použít speciální antistatická čistidla, která jsou dnes již běžně na trhu. Nejen že vám LCD vyčistí, ale zároveň i zabrání dalšímu usazování prachu. Důležitý je i výběr správného hadříku. Měl by být z jemné tkaniny, bez většího množství chloupků. Ideální jsou hadříky prodávané pro čištění displeje mobilů a PDA.

Screen

Výstupy větrání a konektorů

Každý notebook je opatřen otvory odvádějícími teplý vzduch od procesoru, pamětí a pevného disku. Stejně tak na každém notebooku najdete vstup pro USB, sluchátka atd. Tyto otvory jsou bohužel ideálním místem pro hromadění prachu. Nejdostupnějším prostředkem pro jeho odstranění je opět vysavač. Není vhodné používat pinzetu, nebo podobné pomůcky, protože by se mohla nenávratně poškodit vnitřní elektronika.

cooling

CS24

Optická mechanika

Ještě daleko více než LCD je důležité před poškrábáním ochránit laser optické mechaniky. Pro jeho čištění se používají čistící CD. Součástí balení je jednak samotné CD s nalepenými čistícími třásněmi a také lahvička se speciálním roztokem. Tuto sadu dostanete ve většině obchodů, stejně jako je možné sehnat lahvičky se stlačeným technickým vzduchem, který se dá využít k profouknutí mechaniky i výstupů konektorů a větrání a tím k odstranění prachu.

Šasi

 Na ošetření celého šasi je možné použít stejné antistatické čistidlo jako na LCD displej. Na rozdíl od něj ovšem můžete použít hrubší hadřík a větší sílu. Chcete-li použít jiné čistící prostředky, měli byste se nejdříve informovat o jejich "agresivitě" vůči různým materiálům.