Hlavní navigace

Classic Starter zařídí přihlášení do desktopu místo do Metra

13. 4. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Aby nám dal Microsoft najevo, že to s Metrem myslí smrtelně vážně, poslal svého nového vojáka rovnou do frontové linie. Po přihlášení k počítači tak uvidíte jako první nabídku Start, která ve Windows 8 pozbyla velkou část příbuzenské shody DNA. Ona v principu prošla velkými evolučními, až revolučními proměnami, stále jde ale o základní ovládací prvek. Stále můžeme jejím prostřednictvím spouštět a vyhledávat programy. Přes veškeré úpravy jde zkrátka nadále o Start, jenže teď se nám roztahuje přes celou obrazovku a dává nám najevo svou přítomnost hned po spuštění počítače.

Od toho redmondští neupustí, takže se s tímto faktem buď budete muset naučit žít, nebo můžete zkusit malý trik, abyste se po přihlášení automaticky dostali do svého oblíbeného pracovního prostředí: do desktopu. Ještě v době Windows 8 Developer Preview bylo možné Metro vypnout úplně, Microsoft se proti takovým postupům ale pojistil, protože přirozeně není v jeho zájmu, abychom se novému prostředí takticky vyhýbali. Když ho nebudeme používat, nedostane Metro šanci nám ukázat své výhody.

 

I když uznáte, že je Metro v mnoha směrech užitečné a příjemné, jako uživatelé osobních počítačů prostě v mnoha případech nemůžete ocenit, že vás systém po spuštění vyplivne do záplavy dlaždic. Místo toho, abyste se pokaždé na plochu přepínali ručně, si stáhněte aplikaci Classic Starter. Najdete ji velmi pečlivě ukrytou na My Digital Life Forums. Nabídneme vám proto rovnou odkaz na stažení, který vede pro změnu na server MediaFire.

Classic Starter vám ukáže plochu

Až se vám podaří stáhnout archiv s programem, otevřete jej – to zvládne i Průzkumník. Spusťte instalační program dvojitým klepnutím na setup.exe, instalace samotná vás ničím nepřekvapí, jde o úplně standardní proces. Nikdo vám nebude nutit lišty pro prohlížeče, ani podobná zvěrstva.

Takže se jí proklepejte, jen si při tom nezničte myš. Setkáte se také s ochranným prvkem Řízení uživatelských účtů, kde musíte spuštění instalačního programu povolit. Podle našich zkušeností naopak mlčí filtr SmartScreen, který nově prostupuje celá Windows.

Vyberte, kam se má program nainstalovat Pokračujte klepnutím na Next Počkejte, až bude instalace dokončena Instalační pogram musíte povolit v UAC

Classic Starter spusťte klepnutím na zástupce na ploše, ani pak se ale nebudete potýkat s ničím nevšedním. Program má pouze jednu funkci, a sice aktivovat přihlášení rovnou do desktopového režimu, takže kdo by čekal nějaké složitosti, že.

MMF24

Stačí, když klepnete na tlačítko Logon to Classic Desktop. Pak můžete program ukazatelem myši sestřelit buď křížkem v záhlaví okna, nebo tlačítkem Exit. Restartem počítače si snadno ověříte, zda Classic Starter skutečně zafungoval.

Jak přihlašování do desktopu zvrátit?

Procedura se dá snadno zvrátit, pokud budete chtít po přihlášení ke svému účtu ve Windows opět vidět Metro, opět spusťte Classic Starter. Tentokrát v něm najdete tlačítko s jiným popiskem. Pro změnu klepněte na Logon to Metro Desktop a všechno by mělo být jako dřív.