Hlavní navigace

Classmate Tablet - nový a levný školák od Intelu

29. 12. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Preview mininotebooku

Původní Classmate PC byl typickým představitelem první generace těchto počítačů: byl postaven okolo procesoru Celeron M, měl 512 MB operační paměti a malý, devítipalcový displej. A byl určen pro děti, tudíž jeho plastové tělo potažené umělou kůží slibovalo opravdu dobrou odolnost i při nešetrném zacházení.

Ovšem éra Celeronů je pryč a současným minibookům kralují Atomy. Nemůžeme se tedy divit, že se svého atomového upgrade dočkal také školní Classmate PC. A nedošlo pouze k přestavbě vnitřní technologie, ale i provedení celého zařízení.

Zatímco původní Classmate PC bylo v podstatě běžným mininotebookem, již upravené označení nového modelu: Classmate Tablet dává tušit, že hlavní změnou bude otočný dotykový displej.

Rozlišení displeje 1 024 x 600 obrazových bodů je nasázeno na ploše o úhlopříčce 8,9 palce. Podle zkušeností prvních recenzentů je obrazovka opravdu povedená a i přes použití dotykové vrstvy velmi dobře čitelná.
O provoz operačního systému Windows XP Home s upraveným spouštěčem Quick Launcher, který se zobrazuje namísto původní pracovní plochy systému, se stará již zmíněný Intel Atom taktovaný na frekvenci 1,6 GHz s 1 GB operační paměti. Grafické provedení spouštěče aplikací používá v mnohém ikony vypůjčené z konkurenčního systému Mac OS X a snad i díky tomu působí elegantně i přehledně.

K dispozici bude také verze s operačním systémem Linux. Tato verze se liší jak velikostí operační paměti (jen 512 MB), úložného prostoru (8 GB SSD disk) i velikostí displeje (7" při rozlišení 800 x 480 bodů).

Intel Classmate PC Tablet je prozatím k dispozici pouze jako prototyp a jeho výroba se teprve připravuje. Není tedy známa jeho cena ani dostupnost.

Classmate PC Tablet

Cena nestanovena
Zdroj Intel
 
 

Specifikace

 Procesor Intel Atom N270 (1,6 GHz)
 Operační paměť (vestavěná) 512 MB (Linux), 1 GB (Windows)
 Operační paměť (rozšiřitelná do) nezjištěno
 Pevný disk (velikost) 8 GB SSD (Linux), 60 GB HDD (Windows)
 Pevný disk (rychlost) nezjištěno
 Pevný disk (typ připojení) SATA
 Optická mechanika (typ) není
 Optická mechanika (rychlost) není
 Velikost displeje (palců) 7" (Linux), 8,9" (Windows)
 Rozlišení displeje (bodů) 800 x 480 bodů (Linux), 1 024 x 600 (Windows)
 Grafická karta Intel GMA950
 Grafická paměť sdílená
 Wi-Fi b/g/n
 Bluetooth nezjištěno
 Mobilní komunikace není
 Operační systém Linux, Windows XP ULPC
 Porty (s výjimkou USB) 2x audio, 1x LAN, 1x D-SUB
 Počet USB portů 2
 Slot pro karty nezjištěno
 Rozměry nezjištěno
 Hmotnost nezjištěno

Kompletní fotogalerie

MMF24

Zdroj obrázků: Laptop magazín

Byl pro vás článek přínosný?