Hlavní navigace

Cloudová data Rusů by s novým zákonem nesměla být uložena v zahraničí

3. 7. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Rusko svůj internet stále více omezuje, až začíná pomalu připomínat státní intranet. Dosavadním vrcholem je státem kontrolovaný vyhledávač Sputnik, jenž si za hranicemi Ruska ani neotevřete. Ruskové nevěří ani zahraničním výrobcům procesorů, takže chystají vlastní. Trend izolace bude pokračovat.

Další z požadavků tolik nepřekvapí a je svým způsobem logický. Ruským parlamentem prošel zákon, který povede k vynucení uložení osobních dat o ruských uživatelích doma, nikoli v zahraničí. Bude se to týkat také všech cloudových služeb, včetně těch od Googlu, Microsoftu nebo Facebooku.

 

Ti nebudou moci data skladovat na serverech různě ve světě, naopak je budou muset uchovávat v Rusku. Vyžádalo by si to technické úpravy a investice, splnit požadavek však nemožné není. Za další by společnosti, které nepochází z největší země světa, nesměly do zahraničí posílat osobní data ruských uživatelů.

CS24

To by nejprve musely poskytnout záruky o tom, jestli budou data v bezpečí. Kdyby se tak nestalo, telekomunikační firma Roskomnadzor bude muset omezit přístup k takové službě. Zákon obsahuje i dodatky. V podstatě by operátoři měli záznamy o shromažďování osobních údajů opět ukládat na území Ruska. Pakliže zákon projde, vejde v platnost v září 2016 a měl by výrazný dopad na mj. internetové služby.

via TechCrunch