Hlavní navigace

Člověk vs. robot v šachu, kapitola druhá (video)

22. 11. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Bývalý světový šampion v šachu, Vladimir Kramnik, si to rozdal s počítačem a remizoval. Připomíná to bitvu Garri Kasparova s Deep Blue od IBM z roku 1996, kdy ruský šampion zůstal ještě neporažen. Až updatovaná verze o rok později dokázala poprvé porazit světového mistra.

Zápas Kramnika ale vypadal trochu jinak. Mozek počítače byl propojen s robotickou rukou, která odehrávala tahy sama. Stroj přezdívaný „Chess Terminator“ sestrojil Konstantin Kosteniuk, otec a trenér současné světové šachové mistrině Alexandry Kosteniukové.

Bitva ale nebyla myšlena tak vážně jako v případě Kasparova. Kramnik vypadal dost uvolněně, všichni okolo se smáli. Robotická ruka dělala opravdu šílené pohyby, i když na milimetr přesně. Zvládne uchopit položit figurku, vyhodit soupeřovu i cvaknout čas. Ale sama ještě na šachovnici nevidí, řídí se pouze připojeným polem se senzory, takže když Kramnik navrhoval remízu, ruka hrála dál :-).

Ale Kramnik už dříve jednu sledovanou hru s počítačem remizoval. V roce 2002 se v Bahrajnu postavil stroji Deep Fritz a skončilo to 4:4.

Zdroj: Engadget, Gizmag