Hlavní navigace

Club3D má úspornou GeForce GTX 560 Ti se spotřebou nižší až o 10 %

12. 9. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Společnost Club3D představila GeForce GTX 560 Ti Green Edition. Navazuje tím na řadu dřívějších produktů odvozených od standardní 9600 GT či 9800 GT. Výrobce uvádí, že je díky využití komponent s vyšší účinností až o 10 % úspornější než referenční karta. Přitom má stejné takty (822 MHz na jádře a 4000 MHz efektivně u pamětí). Ve srovnání s referenční kartou je také podstatně kratší.

Na rozdíl od předchozích zelených edic si ale tentokrát karta podržela referenční takty, a bohužel i napájení pomocí dvou přídavných šestipinových napájecích konektorů.

Osazené je nereferenční chlazení. Z nízké základny odvádí heatpipe teplo do žebrování po stranách, ofukuje je axiální ventilátor.

Nechci být škarohlíd, ale mám trochu obavu z kouzelného slůvka „až“. S ohledem na menší tištěný spoj bych řekl, že se šetřilo především na napájení, které je u GTX 560 Ti tradičně naddimenzované (referenční karta má velké rezervy pro přetaktování). Zelená GTX 560 Ti by za těchto okolností měla možná v zátěži nižší spotřebu, ale především byste se připravili o možnost nastavit takty, při kterých ve hrách podává výkony blízké GTX 570. Obětovat vyšší frekvence by byla s ohledem na nepříliš významnou 10% úsporu (při udávané maximální spotřebě 170 W u referenční karty je to i při vysoké zátěži méně než 17 W) dost krutá daň.

[reklamni-kod]

Předchozí zelené edice měly kromě ořezaného napájení (obešly se i bez přídavného napájení) i nižší takty, takže rozdíl byl i při nižší spotřebě karet podstatně větší (75 W proti 105 a 125 W u 55/65nm GF 9800 GT a v případě 9600 GT „Green“ to bylo dokonce 59 W proti standardním 95 W).

Na druhou stranu většina lidí karty stejně netaktuje, k nějakému přetaktování se i s úspornějším modelem dopracujete, a nižší spotřeba bez snižování referenčních taktů může být zajímavý kompromis mezi žravou kartou s předimenzovaným napájením a úspornější kartou se sraženými takty a nižším výkonem.

KL24

Cenu ani přesný termín dostupnosti výrobce neuvádí, ale nepředpokládal bych, že se bude významně lišit od běžných GeForce GTX 560 Ti. Vyšší cenu by bylo možné čekat v případě, že řeči o úspoře použitím úspornějších komponent nejsou pouhou reklamštinou a výrobce skutečně osadil dražší a kvalitnější součástky.

Zdroj: Club3D (TZ, stránka produktu)

Byl pro vás článek přínosný?