Hlavní navigace

Názor k článku Cnews FM: Apokalyptický začátek roku 2018 s děravými procesory [podcast] od RedMaX - Out-of-order moc neverim, ze skonci, prinasi to proste...

  • 6. 1. 2018 12:16

    RedMaX

    Out-of-order moc neverim, ze skonci, prinasi to proste vykon navic. Kdyz by to vyrobci proste smazli ve firmwaru a vykonavali instrukce v poradi, jak maji jit, tak se jeste nekolik generaci procesoru nedostanou na uroven tech dnesnich, takze by to zabilo trh.
    Oprava na Spectre jsem pochopil, ze je v tom, ze software umele snizi rychlost vykonavani kodu tak, aby utocnik nestihl data precist. Procesor spekulativne na zaklade nejakeho hodnoceni nahrava data z pameti a po urcitou dobu jsou pristupna vsem, kdyz se snizi rychlost, tak to utocnik nestihne v tom volnem casovem okne.
    Prekvapuje me, ze tohle nebude mit vliv na vykon, mimo nejake specificke databazove akce, ale vsichni tvrdi, ze ne.

    Meltdown chapu, ze lajcky znamena, ze procesor nejakym zpusobem dovoli vykonat nesmyslne instrukce, ze kterych se da uhadnout misto v cache, kde se nachazi spravna zpracovana data a ty pak precist. Takze procesor ocekava, ze to bude A nebo to bude B, ale utocnik provede deleni nulou (nesmysl) a odchyti ocekavana data. Chyba by mela byt hardwarova, ze procesor na hardwarove urovni nezastavuje cinnost pri vykonavani nesmyslu, ale jede dal. Oprava by mel byt takova, ze procesor bude neustale vkladat instrukce pro cisteni cache, coz bude mit za nasledek snizeni vykonu. Intel, jehoz se to pravdepodobne tyka nejvic, pry nenasel systemove reseni problemu.
    Proste lajcke vysvetleni situace je jedna vec, kdy si clovek rekne, ze proste vynechat nesmysly preci nemuze byt slozite, ale ve skutecnosti je asi esencialnim zakladem Intelovych procesoru, ze vykonaji vsechny mozne i nepravdive instrukce pokud jsou vyhodnoceny jako pravdepodobne a z toho vykonove tezil. Ve chvili, kdy tohle nebude moct delat, tak muze jit s vykonem hluboko dolu a to i treba pod uroven konkurence.

    Bude to teda zajimave, jestli AMD opravdu opravi tu jednu vadu softwarove a bude pohoda a Intel jestli teda udela povinnou nebo nepovinnou opravu a stejne tak co bude u nasledujici generace procesoru potazmo o nastupujicich Coffee Lake, protoze by to v podstate mohlo Intel pohrbit. Bud budou mit nezabezpecene procesory nebo budou pomalejsi nez konkurence.

    Ach jo.