Hlavní navigace

Názory k článku Cnews FM: Elektronika, konzumerismus a ekologie [podcast]

  • 16. 7. 2017 12:12

    Kaz

    Díky za zajímavé povídání, na pár věcí přidám své názory. Obecně podporuji recyklaci a věci opravovat a proto se mi současný trend použij a vyhoď nelíbí. Pokud je něco navrženo záměrně tak, aby to opravit nešlo, tak je to špatně. Jen nevím, zda je to věc výrobců, nebo kupujících, že jim tohle kupují. Většina lidí bohužel blázní po supertenkých noteboocích nebo po mobilech, které se přesně lícují a ani se nehnou a proto je pro výrobce jednodušší a levnější to slepit. Recenzenti nesmyslně zkouší mobily mačkat, vsunovat papírky mezi kryt atd.
    S pár věcmi ale budu polemizovat:
    Výměna baterií v mobilu je podle mě už překonaná. Dříve se to myslím dělalo hlavně kvůli výdrži, dnes je pohodlnější při cestě na dovolenou do exotiky vzít powerbanku, ze které mobil dobiji několikrát. No a výměna z hlediska životnosti? Kolikrát za životnost mobilu je třeba novou baterii? 1x? Pokud se dá vyměnit v servisu, tak v tom problém nevidím (je to tak opravitelnost). Je to dražší, ale na druhou stranu je asi o něco levnější konstrukce mobilu a tím i cena. Ale musí to samozřejmě oficiálně jít.
    Notebooky a naletované paměti - tohle je spíš o ceně a velikosti než o vyměnitelnosti. Často bývá připájený nějaký základ + přítomný rozšiřující port. Já zásadně kupuji notebooky se sloty + možnosti výměny disků, prakticky ve všech, co jsem měl, jsem to časem využil (aktuálně Lenovo P71).
    Co se týká vývoje, tak souhlasím s tím, že v tablety ustrnuly a v noteboocích + PC se toho moc zásadního poslední dobou neděje. V mobilech to žije o něco více. Hodně ale nesouhlasím s tím, že se nic neděje v TV - podle mě zcela naopak, tohle je poslední dobou velmi živá problematika. Stačí se podívat zpětně, co se za posledních 5-10 let let událo - přechod na DVB-T, přechod z CRT na LCD, přechod z CCFL na na LED podsvícení, odumření plazem, přechod na DVB-T2 a H.265, HDR, 4K, začínající přechod na OLED, ... Tam to podle mě zatím hodně žije.

  • 16. 7. 2017 14:45

    Richard77

    Notebook si vyberám podľa toho ako jednoducho sa dá dostať k ventilátoru aby som ho vyčistil od prachu. (tým zvyšujem jeho životnosť (údržba)). Ďalej potrebujem RJ-45 konektor (USB sieťovka je nepraktická). Veľmi mi vadí trend znižovania portov a aj keď na notebooku sú USB porty tak sú neprakticky blízko vedľa seba, že treba jedno zariadenie odpojiť a druhé pripojiť. (nepraktické a obmedzujúce). Súhlasím že preteky o najštíhlejší notebook sú hlúpe a prinášajú viac problémov ako úžitku.

  • 16. 7. 2017 13:16

    Zann (neregistrovaný)

    Perfektně napsáno! Ono to jde ruku v ruce výrobce vs. zákazník. Dokud se lidé dají snadno přesvědčit, že "to" je právě to co potřebují, to nejmodernější a nejnovější i když to většinou vůbec není pravda (přechod na DVB-T2 je například naprostá zbytečnost, nic to nevyřeší, je to opět pouze umně oargumentováno tak, aby na to konzumní společnost kývla ... to samé 4K, taky naprostá zbytečnost, atd.) tak to jinak nebude. Konzum a spotřeba, to je heslo dne, používat mozek už dneska nikdo nechce, je to dřina. Na co je dobrá baterie v telefonu, který vydrží nabitý měsíc, když jsou dneska všude zásuvky a nabití telefonu (alespoň toho mého) trvá hodinu?