Hlavní navigace

Názory k článku Cnews FM: Nedopusťme, aby zemřel e-mail [podcast]

  • 19. 11. 2016 14:30

    durib (neregistrovaný)

    Email se zasekl tam, kde začal. Jeho obrovská nevýhoda je absence jednoduchého šifrování zpráv a jejich podpisu. Pominu-li interní firemní mail, který se nedostane ven z firemní sítě, pak je email jedním z nejméně bezpečných způsobů komunikace. Přesto se drží na špici a posílají se přes něj důležité soubory, neveřejné diagnózy, hesla a ... státní tajemství. To vše, protože lidi, kteří "nikdy nešifrovali" to stejně vůbec nezajímá.
    A tak spousta těch, co vůbec nezajímá, jak věci fungují (hlavně že fungují) se jak lavina (kámoš kámoše to má, musím to mít taky, abych viděl, co jeho pes zrovna vydělal) přesouvá k ještě pohodlnějším prográmkům, které navíc fungují i na těch dotykových plackách a umožňují jim instantně sdílet radosti svého života. Navíc to celé spojené s tel. číslem, takže to i funguje jako normální mobil. Umožňují psát zprávy, volat audio i video, sdílet obrázky rovnou z fotoaparátu.
    Nejdříve Viber, pak přes tlak FB WhatsApp. Google a MS trochu ujel vlak no. Celou dobu tady máme SIP a XMPP (a na nich postavené prográmky) a nikdy se tomu nedostalo takové obliby. A důvod je jednoduchý - IPv4. Pořád tak něco nefunguje pořádně. Centrální servery FB, Google a MS tento drobný problém odstraňují a mohou prosperovat. Co na tom, že komunikace není soukromá, že je protokol uzavřený. Na FB apodob. stejně lidi cpou vše a nakonec vlastně, KOHO TO ZAJÍMÁ? Snowden, Assange = 0. Zeptejte se lidí na ulici, jestli ví, kdo to je. Zeptejte se ve vlastní rodině.
    Takže relace je jasná. Pokud někdo chce komunikovat s vámi, musí se přizpůsobit vám. Pokud chcete komunikovat vy, musíte si pořídit to, co má ten druhý.

  • 19. 11. 2016 14:51

    Pety (neregistrovaný)

    Taky jsem měl radost, když mi naběhl nový webový Outlook.com. Za pár minut mě přešla - když jsem zjistil, že zároveň zrušili funkčnost připojení Outlooku 2010 přes MAPI (Outlook connectorem). A když jsem se ptal na podpoře Outlook.com, jestli to ještě někdy pojede, nerudně mi odpověděli, že je desktopový Outlook nezajímá.

  • 20. 11. 2016 7:54

    volani.webnode.cz (neregistrovaný)

    Já používám hodně starý telefon nokia S 40 bez OS. A hodně používám mail a SMS.
    Mail používám jak pro filtrování a fulltext hledání - nemám kategorie a složky.
    A posílám maily přes SMTP server operátora. Čtu maily skrze Operu mini.
    A mám tam i bombusmod, který jsem přestal používat, používal jsem ho s přítelkyní.
    Teď píšu maily které posílám na speciální mail adresu která se doručí jako SMS.
    Mailů má výhodu archivace zpráv a hledání práv.
    Nepoužívám https://tutanota.com/cz/ protože nejde na mém starém telefonu.
    Nepoužívám TOX.chat protože není rozšířený a nejde na mém starém telefonu.
    Na nokii ještě používám Oskárek pro posílání SMS z internetu, ale ta J2Me verze občas blbne a autor jí nepodporuje. :(

    XMPP nepoužívám kvůli tomu že na nokii nejde ho mít zaplý na pozadí, bere víc dat a občas nefungovali servery nebo měli výpadky. Střídal jsem 2 servery a tím se problém dal vyřešit.
    Navíc na nokii stejně nešlo šifrování.

    Když bych měl chytrý telefon tak bych používal tutanota nebo protonmail, TOX a možná XMPP.
    Uzavřený službám se cíleně vyhýbám.
    Ještě občas zkouším používat diasporu, ale nemám tam prakticky žádné kontakty.

    Ten mail je nejlepší - má to každý dá se to šifrovat a funguje to všude. I ze starého telefonu pošlu mail hned a navíc z infrastruktury (SMTP serveru) tele operátora..

    Když by Opera mini v nokii S 40 měla lepší možnosti jak sdílet obsah (například stránky) přes diasporu, tak bych to využíval. Teď tam je jen twitter a facebook a ty používat nechci, ale o tom twitteru jsem uvažoval ze zoufalství a z nedostatku jiných možností opery mini.

    Mail je fajn..
    Ale na staré nokii používám centrum.cz protože webová verze jede dobře v opeře mini. Když by tam fungoval seznam mail (nefunguje) tak bych neměl možnost posílání SMS z mailu (například lidem kteří nemají pushmail, SMS mail a mají virtuálního operátora). Ale co má za výhodu mail od seznamu je zase vlastní doména.. Centrum.cz vlastní bakala a používat centrum.cz jakožto socka ajťák také není dobrá vizitka vzhledem k tomu že člověk nemůže odejtí a data tam nemá šiforvané (že zvyšuji nálady na provoz Bakalovy tím že tam mám mraky mailů a zablokované reklamy vnímám naopak zase jako výhodu :D )

    Ještě mi připadá zajímavá možnost psát do diskusních fór například phpBB (jsem schopný rozjet na vlastním serveru a nastavit tam práva a co potřebuji jak potřebuji) které v Opeře mini funguje a nové zprávy se dají hlídat přes RSS čtečku která je v opeře mini integrovaná (ale občas mi z ní zmizli všechny kanály :( což pak člověka nepotěší, nejde ani export-import OPML).

    Co se týče VoIP, tak to řeší (nebo může) buď ten TOX v případě šifrované decentralizované. Nebo SIP se ZRTP a sw jako je ring.

    Je fakt že SIP se dá rozběhat přes internet na chytrém telefonu a ušetřit náklady při volání přes WiFi. Ale v praxi volám od lidí z mého okolí které mají neomezené tarify a nebo na svém hloupém telefonu používám VoIP přes callback aplikaci odorik pro J2ME.. Moje hloupá nokie totiž nemá WiFi a na WiFi člověk není když potřebuje volat.

    Výhoda hloupé nokie je výdrž baterky a použitelné všechny online služby i s pomalým internetem (platím 200 Kč za půl roku - mobil.cz). A absence předinstalovaných šmírovacích blbostí :)

    Problém tutanota v bezplatné verzi je malá kapacita schránky, nemožnost vlastní domény (ale s jejich doménou alespoň lidi vědí že mají používat stejnou službu pro šifrování), nemožnost automatického filtrování a zpracování zpráv.

    Problém XMPP je spotřeba baterie. A absence rozšíření speexu a podpora jen některých XEPů. Bezplatné XMPP servery nemají archivaci zpráv a klienti nemají synchronizaci historie do cloudu nebo vlastni server "FTP, webdav atd" :(

    Problém SIP je složité nastavení a špatná optimalizace na pomalém internetu (kodek iLBC není taková výhra) a špatná podpora kodeků (speex se nechá použít jen někde) a problém s přímým spojováním hovorů a málo znamé a rozšířené SIP brány (které často převedou speex na G.711).

    Problém TOXu, je že je to nové a asi to bere moc dat a baterie a málo rozšířené.

    Problém diaspory je malá podpora v aplikacích, málo uživatelů, málo funkcí, možná trochu pomalé, nedostatečný počet serverů, omezená podpora pro napojení na další sociální sítě a další služby, nezvykl jsem si na markdown.

    Asi by se dali v této debatě pokračovat dál a víc.

  • 20. 11. 2016 16:03

    h22 (neregistrovaný)

    E-mail nahradit nelze v současné chvíli, aspoň ne v té pracovní a formální rovině. A to proto, že jednodušší služby neumí, jak Petr zmínil, kategorizaci, strukturovanou formu komunikace a kvalitní vyhledávání v historii komunikace. V osobním komunikaci moc smysl dnes již nemá a málokdo ho tak používá... tak jako se už nepíšou klasické dopisy, tak je rychlejší fotky z dovolené poslat jinak, než pomocí mailu, a mít i rychlejší odpověď. V řízení projektu nebo pracovním prostředí lze e-mail nahradit různými službami pro řízení projektů (trello, basecamp, crm systémy, apod.), ale i tyto služby ve výsledku velká část lidí ovládá pomocí e-mailu, kam jim chodí upozornění a mohou pomocí něho reagovat, mají ho nějak nastavený (filtry, pravidla, štítky) v rámci svého workflow...

    Dovedu si představit nějakou flexibilnější službu, ale jak bylo zmíněno, musela by být otevřená a ne uzavřenou jednou firmou. Kdyby chat umožňoval štítkovat komunikaci, vlákna, ukládat je do jakýchsi škatulek k různým projektům... Například nějaký "outlook", který by podporoval zprávy ze všech služeb a uměl je propojit s kontakty. Ale to je zatím sci-fi, protože si každá firma hrabe na svém písečku a služby nejsou na otevřeném protokolu.