Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor k článku Cnews FM: Nedopusťme, aby zemřel e-mail [podcast]. Názory mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé.

  • Tento text je již více než dva měsíce starý. Chcete-li na něj reagovat v diskusi, pravděpodobně vám již nikdo neodpoví.
  • 19. 11. 2016 14:30

    durib (neregistrovaný)

    Email se zasekl tam, kde začal. Jeho obrovská nevýhoda je absence jednoduchého šifrování zpráv a jejich podpisu. Pominu-li interní firemní mail, který se nedostane ven z firemní sítě, pak je email jedním z nejméně bezpečných způsobů komunikace. Přesto se drží na špici a posílají se přes něj důležité soubory, neveřejné diagnózy, hesla a ... státní tajemství. To vše, protože lidi, kteří "nikdy nešifrovali" to stejně vůbec nezajímá.
    A tak spousta těch, co vůbec nezajímá, jak věci fungují (hlavně že fungují) se jak lavina (kámoš kámoše to má, musím to mít taky, abych viděl, co jeho pes zrovna vydělal) přesouvá k ještě pohodlnějším prográmkům, které navíc fungují i na těch dotykových plackách a umožňují jim instantně sdílet radosti svého života. Navíc to celé spojené s tel. číslem, takže to i funguje jako normální mobil. Umožňují psát zprávy, volat audio i video, sdílet obrázky rovnou z fotoaparátu.
    Nejdříve Viber, pak přes tlak FB WhatsApp. Google a MS trochu ujel vlak no. Celou dobu tady máme SIP a XMPP (a na nich postavené prográmky) a nikdy se tomu nedostalo takové obliby. A důvod je jednoduchý - IPv4. Pořád tak něco nefunguje pořádně. Centrální servery FB, Google a MS tento drobný problém odstraňují a mohou prosperovat. Co na tom, že komunikace není soukromá, že je protokol uzavřený. Na FB apodob. stejně lidi cpou vše a nakonec vlastně, KOHO TO ZAJÍMÁ? Snowden, Assange = 0. Zeptejte se lidí na ulici, jestli ví, kdo to je. Zeptejte se ve vlastní rodině.
    Takže relace je jasná. Pokud někdo chce komunikovat s vámi, musí se přizpůsobit vám. Pokud chcete komunikovat vy, musíte si pořídit to, co má ten druhý.